Facebook 2017 Nisan’ında zihin okuma teknolojisi üzerine çalıştığını ilk kez dile getirmişti. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, insanların düşüncelerini İnternet üzerinden gönderebilmesini sağlayan bir teknoloji için yatırım yaptıklarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Direkt insan beyni ile nesnelerin iletişimi hedefleniyordu. Yine 2017’de Facebook'un F8 adındaki geliştirici konferansında konuşan Zuckerberg, dijital nesnelerin gerçek dünya ile bağlantı kurmasını sağlayan artırılmış gerçeklik (AR) üzerine yaptıkları çalışmaları da anlatmıştı. Ancak asıl hedefin AR'ın da ötesine geçerek bir gün sadece zihninizi kullanarak iletişim kurmanızı sağlayan beyin arayüzleri oluşturmak için çalıştıklarını da söylemişti. Beyin dalgalarını tespit edebilen, anlamını çözen ve diğerleriyle paylaşılmasını sağlayan telepatik teknolojinin, geleceğin iletişimi ve en üst düzey iletişim platformu olacağı ise tüm çevrelerce malum.
İşte Facebook'un beyindeki düşünceleri okuyarak yazıya çeviren ilk cihazı geçtiğimiz günlerde gönüllüler üzerinde denendi. Şirket, bu yeni projenin geliştirilmesi için San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi'ne kaynak sağlıyor. Varılan noktada, Facebook'tan yapılan açıklamada söz konusu projenin yazılımının gönüllüler üzerinde ilk defa test edildiği haberi geldi.
Bilim insanları, gönüllülerle yaptıkları çalışmalarda, kişilere listeden sorulan sorulara verilen basit yanıtların dinleyebildiğini açıkladılar. Araştırmanın başındaki sinir bilimci Edward Chang, ‘ECoC’ adı verilen elektrotları gönüllülerin beyinlerine yerleştirdi. Epilepsi hastalığı dolayısıyla beyin ameliyatına girecek gönüllülere sorulan ‘hangi müzik aletini tercih edersiniz?’ sorusuna karşılık araştırmacılar, ‘piyano’ veya ‘keman’ yanıtını aldılar.
Facebook yetkilileri, bu araştırma projesinin devam ettiğini ve bu çalışmayla konuşma engeli olan insanların yeniden iletişim kurabileceklerini de eklediler. Cihazın ilk numunelerinin sunumunu bu yılın sonunda yapmayı planlayan Facebook, yapılan bu cihazın beyni nasıl ölçdüğü veya ne gibi şeyler yapabileceği konusunda ise bilgi vermedi.
Başka araştırmacılarında ilgi odağı olan beyin-bilgisayar arayüzleri ve zihin okuma konusunda medyaya yansıyan benzer haberlerde mevcut. Bunlardan en etkileyicisi ise gönüllülerin zihinlerinde hayal ettikleri görüntünün bilgisayar ekranına yansıtılması. Beyinde düşünülen görsel 3 boyutlu bir hologram olarak monitöre yansıyor ve kişi düşündüğü görselin tam olarak ekrandaki ile aynı olduğunu doğruluyor.
Sevgili okurlar, bu ve buna benzer çalışmalar, “yakın zamanda hayatımızı derinden etkileyecek” demek pek de yanlış sayılmaz. Artık 80’lerin bilim-kurgu yapımları gerçeğe dönüşmeye başladı. Her ne kadar 2020’de etrafımızı uçan arabalar sarmamış olacaksa da mevcut gelişmeler bunu hiç aratmıyor...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.