Mısır bitkisi Milattan Sonra 1250 -1700 yıllarında dünyaya Meksika'dan yayılmıştır. Eğer insanoğlu yediklerine denkse Prof. Necat Yılmaz'ın ifadesiyle Amerikalılar mısırdan oluşmuşlardır. ABD 'de 322 milyon metrik ton üretim vardır. Her ne kadar binlerce yıl önce Peru Lima'da heykeli bile yapılmış olsa da günümüzde üretilen mısırın yüzde 80’i transgenik ürünlerden oluşmaktadır. Yani genetik mühendisliği metotlarıyla kendine ait olmayan genler aktarılmış bir bitkidir.
Güneş enerjisi yerine fosil enerjisini koyarak, milyonlarca hayvanı kapalı hapishanelerde yetiştirerek; onları normalde asla yemeyecekleri yemlerle besleyerek hem doğanın sağlığını, hem de kendi sağlığımızı riske atıyoruz.
Marketlerde ortalama 45 bin ürün vardır. Bunların çoğunda yer alan Xantam gum (E 415 ) mono sodyum glutamat ve laktik asit içeriği de mısırdan oluşmaktadır. Salatalıkların parlak görünmesini sağlayan cila ve tarım ilaçlarını taşımak için kullanılan kartonlarda mısır içerir. Amerikan halkı yürüyen mısır haline getirilmiştir. Elma, buğday, yulaf, erik, üzüm yetiştiren Amerikalı çiftçi kalmamıştır. Ancak bir kişi yılda 700 kg gıda tüketebilir ve wall street canavarları daha çok kazanmak için tüm dünyanın mısır katkılı ürünler tüketmesini isterler.
Tavuk nugget denen şey baştan sona mısırdır. Mısır nişastası, mısır yağı, mısır unu ve daha niceleri. Mısır tavukları, domuzları, piliçleri, kuzuları ve çiftlik balıklarını da besler. 1980'lerden beri kola, gazoz, meyve suyu gibi içecekler mısır şurubu ile tatlandırılırlar.
Batı tarzı beslenmede bir günlük gıda içerisinde mısır enerjiyi soya fasulyesi de proteini sağlar. 1970 yılında yarısı glikoz yarısı Fruktoz dan mısır şurubu elde edilmiştir. Bu tarihten sonra her nedense günümüzün baş belası olan hastalıklar baş göstermiştir. Diyabet, metabolik sendrom, obezite, kalp hastalıkları ve kanser adeta patladı.
Günümüzde yiyecekler adeta Truva atına döndürülmüştür. İnsanlar aslında ne yediklerini bilmemektedirler. Çözüm yerel tatlara ve beslenme alışkanlıklarına sahip çıkmaktan geçer. Tohum takas şenliklerine katılmak ve bu ttür organizasyonları geliştirmek gerekir. New York Times’ın çok satanlar listesinden Michael Pollan 'ın Etobur -Otobur ikilemi kitabını okumanızı öneririm.
Not : Bu yazının teknik detayları için Indigo dergisinden alıntı yapılmıştır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.