Bir süredir tarım sektöründe çok ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Yeni işletmeler, eskiyken revizyona giren tesisler, yeni istihdam, kısaca yeni bir enerji var. Bizler Aydın olarak, bu yeniliklere zeybek temposunda ağır ağır yaklaşsak da, bir ivme gelişiyor yavaştan.
Avrupa Birliği’nin, aday ve potansiyel aday ülkelerin üyelik sürecine hazırlıklara destek sağlamak amacıyla, ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’ adında bir oluşumu var. Kısaca IPA diye ifade ediliyor. IPA’nın beşinci tedbiri kırsal kalkınmaya dair, adı da IPARD.
Bu programı ülkemizde yürüten kuruluş Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), sistem çok basit aslında. Her çağrı dönemine Avrupa Birliği bir bütçe oluşturuyor. Devletimiz de o bütçenin üçte biri kadar katkı koyuyor. Ve bu parayı kırsal üretim, istihdam, modernizasyon artsın diye hazırlanmış projelere dağıtıyorlar. Üstelik yüzde 50 ve yüzde 70 arasında değişen hibe oranlarıyla. Bu projeler 65 yaş altı, vergi, SGK borcu olmayan herkese açık. 40 yaş altındaysan, kadınsan ve yatırım yaptığın yer dağlık bölgeyse, hibe oranın daha yüksek oluyor. Ama doğru projeyle giden herkese destek var. Bu doğru proje işi önemli, ortalık ‘ben proje uzmanıyım’ diye dolanan çakma danışmanlarla dolu. Elini veren kolunu kurtaramaz cinsten. Ama işini iyi bilen ve uygulayan bir danışman firma ile anlaşırsanız, işlemleriniz son derece düzgün ilerliyor.
IPARD 1 geçen yıl sonlandı. 2011-2015 yılları arası 16 bin başvuru yapıldı. 11 bin tanesiyle de sözleşme imzalandı. 5.8 milyar liralık yatırım, 3.3 milyar lirası da hibe ve 50 bin yeni istihdam. Üstelik sadece 42il kapsam içinde. Aydın da bu şanslı illerden bir tanesi. Gerçekten öylemi bakalım. Aydın geçtiğimiz dönemde 53 milyon lira civarı destek almış. Aynı dönemde Afyonkarahisar 133, Burdur 75, Çorum 98, Diyarbakır 109, Elazığ 173, Konya 191 milyon lira destek almış.
Geçmiş geçmişte kaldı deyip, yeni döneme yepyeni bir enerjiyle başlamak lazım. IPAR 2, 2020 yılına kadar devam edecek. İlk çağrı dönemi kısa bir süre sonra kapanıyor. Ama bunu yeni çağrı dönemleri izleyecek. Bir kişi bu 5 yıllık dönemde ayrı ayrı 4 proje ile başvuruda bulunabilir.
YATIRIM TÜRLERİNDEN ÖRNEKLER
İşte yapılabilecek yatırım türlerinden örnekler;
Süt sektörü, et sektörü, yumurta tavukçuluğu, et işleme, parçalama, paketleme tesisleri, kanatlı kesimhaneleri, süt işleyen işletmeler, süt toplama merkezleri, meyve ve sebze işletmeleri, su ürünleri işletmeleri, arıcılık, kırsal turizm oteli, yenilenebilir enerji, tıbbi aromatik bitkiler, seracılık…
Büyük yol yürüyüşleri küçük adımlarla başlar. İş, o ilk adımı atana kadar. Sonrası çok daha kolay gelişecektir. Ha gayret…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.