Takip Et
  • 24 Mayıs 2022, Salı

Başka Aydın’dan haberler (10)

Herkesin perdenin arkasından sokaktaki kavgayı gözlediği Başka Aydın’dan çok bambaşka haberleri uzun uzadıya sizlere aktarmayı çok isterdim ama bu hafta değerli bir kadın meslektaşımızın Aydın’a, yayın kuruluşlarımıza ve yayıncılık anlayışımıza ilişkin gözlemlerini kaleme aldığı yazısını sizlere aktarmayı daha uygun buldum.

Bülten TV Genel Yayın Yönetmeni Selma Kara’nın “Aydın izlenimleri -1-“ başlıklı yazısı aynen şöyle:

“Geçen hafta Aydın’daydım; hani şu incirin anavatanı olan Aydın’da.

tvDEN televizyonunun 5’inci yıl dönümü münasebetiyle hem televizyonu ziyaret edeyim hem de yıllardır davetine icabet edemediğim Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydın’a verdiğim sözü tutayım istedim.

Bir miktar da Aydın’ı ve tvDEN’in 23 yaşındaki annesi Denge Gazetesinin uzun süre sorun yaşamasına neden olan Çerçioğlu’nu da merak ediyordum açıkçası.

Dediğim gibi, tvDEN 23 yıllık Denge gazetesinin çocuğu.

Denge ile tanışmam 2013 yılında Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğünün, Anadolu Basınını Özendirme Yarışması’na uzanır.

Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydın ve ekibi ile ertesi yıl da yine aynı yarışmanın Ankara ayağında karşılaşınca iletişimimiz bugüne kadar devam etti.

Davetine de ancak geçen hafta icabet edebildim.

Türkiye’de yerel gazeteciliğin en önemli sorunlarından biri bana göre yaygına ya da yerleşik tabirle ulusala öykünmesi; yerel olduğunu unutup ulusal gibi davranmaya çalışması. Daha da ötesinde sanki çok yerel haber yaptığında, o yerel haberlerin önemsiz görüneceğini düşünmesi…

Bu düşüncenin belli oranda doğruluk payı var elbette –kitle böyle düşünüyor gerçekten- ama haberin temel ilkelerinden birinin de ‘yakınlık’ unsuru olduğu unutulmamalı.

Yakınlık unsuruna göre kitle, yakınında meydana gelen olaylara karşı daha ilgilidir ve yerel bu nedenle önemlidir.

Yerel, sırf bu nedenle önemli değildir. Yaygına öykünen bu denli fazla yayın organının bulunduğu bir ekosistemde, yereldekinin sesi duyulmaz hale gelir. Yerel basın da işte o sesi duyuran olmak adına çok önemlidir.

Emin Aydın ve ağabeyi Mehmet Aydın da, Türkiye’de yerel gazeteciliği bu manâda en iyi icra edenlerden bana göre.

“Bir gün içerisinde 5 kişiye kartvizit bırakmamış isem kendimi ziyanda sayarım.” diyen Emin Aydın, bakkalından AVM’sine tüm yerel ilişkiler ağının ne denli önemli olduğunu anlatır bu sözüyle.

“Her gelinin sandığından Denge gazetesi çıkar.” sözü de çok kayda değerdir bu minvalde.

Köy köy gazete çıkaran, köydeki şalvarlı Fatma Abla’nın pişisini, köyüne hizmet yağdıran ya da köy eşrafınca sevilmeyen muhtarı, köyün okumuşunu, köyün mesire alanını, köydeki düğünü İstanbul’daki bir gazetenin magazin sayfasındaki gibi anlatan bir gazete yerel değildir de nedir? Böyle bir gazete elbette sandığın başköşesinde yerini alacaktır.

Gel zaman git zaman, televizyon yatırımı ve şimdi internet haberciliği ile kabuk değiştiren yapıya da ayak uyduruyor gördüğüm kadarıyla Denge ve tvDEN ekibi.

Elbette yerelin içinde bulunduğu kıskaçtan nasibini alıyor ama ayakta durmak için de var gücüyle yapması gerekeni yapıyor. Bunları yaparken yerellikten asla taviz vermiyor.

Televizyon boyutunda yerelliğini kanıtlayan en güzel örnek; ‘efe diyarı’nda ‘Efe Sohbetleri’ adında bir program yapıp efelerin tarihini anlatmak olsa gerek.

Emin Abi’ye, haber yazarken –de ve –ki bağlacının namusunun korunması gerektiği konusunda ısrarcılığını sürdüren ağabeyi Mehmet Aydın’a, mihmandarlıkta güler yüzünü esirgemeyen Yeşim Hanım başta olmak üzere tüm ekibine teşekkür ederim, bana bu yapıyı yakından tanıma fırsatı verdikleri için. Türk basınına ve televizyonculuk tarihine olması gereken yaklaşımla bir kurum bahşettikleri için de ayrıca teşekkürü borç bilirim.

Memlekette tvDEN gibi yereli önemseyen, küçümsemeyen, yaygına öykünmeyen bu tür yapıların artmasını; “ne olsa da nicel, nitel analiz yapsak” diye konu kovalayan iletişim fakültelerinin hocalarına da (!), (Hoş, onlar bizden daha iyisini biliyor, tavsiyeye pek ihtiyaç duymuyorlar ama tvDEN ve Denge gibi sayısı az olsa da tavsiyemize kulak kabartacakların olduğuna inançla) bu tür yapıları burun kıvırmadan araştırma konusu yapmalarını şiddetle tavsiye ederim.

Bu arada bir müjde; Bülten TV olarak biz Doğu’dan tvDEN de ise yayın bölgesi Batı’dan, stüdyo kurulumumuz tamamlandığında yer yer güçlerimizi birleştireceğiz.

tvDEN’e nice 5 yıllar; Denge’ye de nice 23 yıllar diliyor ve yarın Aydın ve Çerçioğlu’na dair izlenimlerimi aktarmak üzere, bugünlük yazıya burada son veriyorum.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.