Takip Et
  • 21 Ağustos 2014, Perşembe

Fıstık gibi cenaze töreni

Çine İmam Hatip Lisesi’nden sınıf arkadaşım, Yenipazar Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi, Aydın’ın genç ve umut vadeden siyasetçilerinden Avukat Ünal Sarıoğlu’nun da teşebbüsleri ile başlatılan Hacıköseler Antep Fıstığı Festivali’nin, bu yıl ikincisi yapıldı.

Gazeteci arkadaşlarımız da bu konuyla ilgili haberi “Fıstık gibi festival” başlığı ile servis etti. Fakat haberle birlikte servis edilen 10’a yakın fotoğrafın içinde, festivale konu fıstığı anlatan hiçbir fotoğraf yoktu.

Başlık da “Fıstık gibi festival” olunca, ben herhalde bu ‘fıstık’ tabirinin festival kapsamındaki ücretsiz halk konserinde sahne alan Ankaralı Ayşe, Pınar Dilşeker ve Dilek Alşahan için kullanıldığını düşündüm.

Buharkent İncir Festivali’nde kasa kasa taze incirlerle poz verilirken, Hacıköseler Antep Fıstığı Festivali haberinde fıstık fotoğrafının olmayışı, sadece gazeteci arkadaşlarımızın da kusuru değildi. Festivali organize edenler kırmızılı giyinmiş fıstıklar yerine, yöreleri için önemli geçim kaynağı haline gelen fıstıklarını ön plana çıkarabilirdi. İnşallah gelecek yılki festivalde Ankaralı Ayşe’den çok, Hacıköseler fıstığını konuşabileceğimiz görüntüler oluşur.

Söz Ankaralı Ayşe’den açılmışken, Hacıköseler’deki festival alanını dolduran binlerce kişi, özellikle dışarıdan gelenler, elbette ki oraya fıstık için gitmedi. Ankaralı Ayşe’yi ve diğer sanatçıları dinlemeye geldiler. Zaten Ankaralı Ayşe’nin bu yörede, 2015 seçimlerinde Aydın’dan bağımsız milletvekili olsa seçilecek kadar inanılmaz bir hayran kitlesi var. Hal böyle olunca da, bizim Hacıköseler fıstığı arada güme gidiyor.

Gelelim gazetecilik ve toplumsal açıdan diğer bir önemli konuya. Mersin’de 22 yaşındaki bir genç, trafik kazası sonucu ölüyor. Zaten ülkemizde hemen her gün onlarca insanımız trafik canavarına kurban gidiyor. Bu da onlardan biri. O gencin ölümüne neden olan sürücünün 16 yaşında olmasının dışında, habercilik açısından sıradan bir olay.

Fakat Mersinli birkaç sivri zekalı meslektaşımız sanırım ölen gencin yakınlarını da ikna ederek, bu konuyu sıra dışı hale getiriyor. Davullu zurnalı, göbeklerin atıldığı, kora halinde şarkıların söylendiği bir cenaze töreni düzenleniyor.

İnancımıza, örf ve geleneklerimize aykırı olsa da gazetecilerin bu ‘asparagas’ kurgusunun toplumda karşılık görmesi sonucunda, “fıstık gibi haber” diyebileceğimiz ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Televizyon kanalları, gazeteler ve internet haber siteleri de bu habere geniş yer veriyor.

Sonuç itibariyle biz gazetecilere büyük görev düşüyor.

Fıstıksız fıstık haberi yapan da biziz, bir cenaze törenini “fıstık gibi” yapan da.

Ankaralı Ayşe’siz ve cenazesiz “fıstık gibi” haberler üretebilmemiz ve sunabilmemiz dileğiyle… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.