Takip Et
  • 22 Mayıs 2014, Perşembe

Göstermelik işlerle obezite önlenemez

Dün sabah saat: 10.00 civarıydı.

Çine Devlet Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniğinde muayene olacak bir yakınıma refakat etmek için oradaydım.

Polikliniklerin olduğu bölümde, adeta iğne atsan yere düşmeyecek türden bir kalabalık vardı.

Biz KBB polikliniği önünde sıramızın gelmesini beklerken, tam karşımızda duran bir boş masanın yanına biri erkek üç görevli geldi.

Masaya, üzerinde logosu da bulunan ve “T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu” yazılı bir örtü serdiler.

Onun üstüne de birkaç broşür serpiştirip, masanın önüne ve yanındaki taşıyıcı kolona bantlarla küçük afişler astılar.

Masada obezite ile ilgili bilgilendirici broşürlerin yanı sıra, bir de küçük dijital fotoğraf makinesi vardı.

Görevli bayanlardan biri, muayene sırası bekleyen ve tombul görünümlü birkaç hasta veya hasta yakınını masanın yanına davet edip, ellerine birer broşür tutuşturdu. Onlara bilgi verir gibi bir görüntü oluşturdu.

Diğer görevli bayan da, masadaki dijital fotoğraf makinesi ile Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün bu önemli faaliyetini fotoğrafladı.

KBB doktorunun sadece iki hastayı muayene etme süresi kadar diyebileceğim, yaklaşık 15-20 dakika süren ve bilgilendirilen kişi sayısı 5’i geçmeyecek bu faaliyetin ardından, o görevliler masadaki broşürleri, afişleri ve örtüyü toplayıp gözden kayboldu.

Tüm bu anlattıklarım şayet çalışıyorsa, söz konusu görevlilerin oluşturduğu o göstermelik bilgilendirme standının tam arkasındaki güvenlik kamerasınca da kayda alınmıştır.

Sanırım çektikleri o fotoğrafları ve yaptıkları bu etkin ve etkili (!) faaliyeti, önümüzdeki günlerde yerel basın kuruluşlarına da servis edeceklerdir.

Aydın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ve sağlık camiamızın özverili çalışanlarına bir sözümüz yok.

Fakat bu tür göstermelik faaliyetlerle Aydın’da obeziteyi önlemek mümkün değil.

Artık kamu kurumlarının öncelikle kendi bünyelerindeki bu hantallıktan ve ‘dostlar alışverişte görsün’ mantığından kurtulamayarak devleti obezleştirenlerden kurtulması gerekiyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.