Takip Et
  • 20 Ekim 2014, Pazartesi

Devletin itibarı

Geçen hafta Yenipazar’da ‘Birinci Pide Festivali’ düzenlendi.

Etkinlikte gösteri yapan efelerin tüfeklerine polislerin el koymasıyla, Yenipazar pidesini tanıtmak için düzenlenen festival de güme gitti.

Çünkü Yenipazar pideleriyle değil, Yörük Ali Efe’nin torunlarıyla polisler arasında yaşanan bu gerginlikle gündeme geldi.

Folklorik değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatan efelerin, bu tür etkinliklere hem yöresel kıyafetleri ve hem de zeybek oyunları ile renk kattığını herkes bilir.

Efelerin tüfeklerini hiçbir zaman halka ve hele ki, devlete hiç doğrultmadığını da…

Fakat bu gerçeklere rağmen ‘devletin itibarını’ koruma edasıyla efelerin tüfeklerine el koyanların, Yenipazar Birinci Pide Festivali’nde yaşanması muhtemel bir katliamı önledikleri için festival komitesi tarafından ödüllendirilmesi gerekir.

Devletin itibarı, elbette çok önemli.

Ona hepimizin ihtimam göstermesi ve koruması gerekiyor.

Üç beş çapulcuya, eşkıyaya ve zeybeğe kurban edilmemeli.

Devletin itibarını korumak ve kollamak, toplumun huzur ve asayişini temin etmekle görevli güvenlik güçlerimize de yardımcı olmalıyız.

Tabi ki, ‘devletin itibarı’ sadece törenlerde gösteri yapan efelerin tüfeklerine el koymakla korunmaz.

Mesela hakkında kesinleşmiş hapis cezası ve yakalama emri olduğu halde, bir buçuk yıldır sahte kimlik ve ehliyetle ortalıkta dolanan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Eski Başkanı Hulisi Akşit’i yakalama iradesi göstermeyenler, halkın gözünde devletin itibarını nasıl ayaklar altına aldıklarının farkına varmalı.

Kafalarda “Devletin gücü mü?” yoksa “Güçlünün devleti mi?” soruları olduğu sürece, değil efelerin tüfeklerini, donlarını bile alsanız ‘devletin itibarını’ koruyamazsınız.

Efelik ruhunu ve kültürünü yaşattıklarını iddia edip bu tür festival soytarılarına göz yumanlar da, devletin itibarını ve efeliği iki paralık etmekten, Yörük Ali Efe’nin kemiklerini sızlatmaktan vazgeçsin… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.