Takip Et
  • 18 Ekim 2021, Pazartesi

Bir sivilce yeter...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, bana göre Aydın’ın en önemli ve temel gereksinimi olan bir soruna el atmış. Aydın’daki sivil toplum kuruluşlarından, Sivil Senato oluşturmuş. Aydın’ın gündemini de bu senatonun belirleyeceğini ifade etmiş.

Peşinen belirtmeliyim ki, Osman Hoca çok doğru bir adım atsa da, bir nevi kendini de ateşe atmış. İyi de etmiş. Nazım Hikmet’in “Sen yanmazsan, ben yanmasam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa” sözlerinde anlatılmaya çalışıldığı gibi, Aydın’ın aydınlığa çıkması için birilerinin yanması gerekiyor. Hatta topyekun yanmamız gerekiyor.

Fakat Aydın’da işler öyle olmuyor. Birileri Aydın için yanıp tutuşurken, birileri de hep şahsi hesap ve çıkarları için ya o ateşe odun taşır ya da söndürmek için değil, körüklemek için üfler. Bunlar yakın ve uzak geçmişteki birçok tecrübeyle de sabittir.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Sivil Senato hakkında neler söylüyor, ona bir bakalım.

Osman Hoca, “Üniversitemiz ile İlimiz, sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve diğer paydaşlar arasında eğitim, sağlık, spor, ekonomik ve kültürel alanda ilişkileri geliştirmek adına kurulan Sivil Senatoya büyük önem veriyorum. ‘Sivil Senato’ projesi Rektörlük görevine ilk geldiğim andan itibaren oluşturmayı hedeflediğim projelerden bir tanesiydi. Amacımız; ilin önem ve önceliklerini sizler ile belirleyerek ili ile bütünleşmiş bir üniversite oluşturmak. Türkiye' de ilk kez hayata geçecek ‘Sivil Senato’, şehrin dinamikleriyle birlikte Aydın’ın marka şehir olması için elinden ne geliyorsa yapıp katkı sağlamayı hedefliyor. Şehrimizin medya mensupları, sivil toplum örgütleri, iş adamları ve kanaat önderleri ile Aydın’a yapabileceğimiz katkılar konusunda çalışacağız, projeler üreteceğiz ve siyasilerin de destekleriyle konuyu Ankara’ya taşıyıp hep birlikte isteyeceğiz. Siyaset üstü olarak yapılanan bu oluşum, inanıyorum ki Aydın’a çok büyük katkılar sağlayacak ve güç birliği oluşturup Aydın lobisini güçlendirecek” diyor.

Osman Hoca, konuyla ilgili daha çok şeyler de söylüyor. Söylediği her şeye imzamı atıyorum ve bu Sivil Senato’nun bir sivilceye, çıban başına kurban edilmemesi için de elimden gelen desteği sunacağımın bilinmesini istiyorum.

Kent konseyleri de aslında bu amaçlar için oluşturulur ama sonrasında kısır döngülere, kısır çekişmelere ya da belediye başkanlarının hırs ve egolarına kurban olur gider.

Aydın’da halk tarafından seçilmiş belediye meclis üyeleri bile özgürce konuşamıyorken veya konuşturulmuyorken, üniversite öncülüğünde oluşturulan Sivil Senato hiçbir işe yaramasa da bu ihtiyacı karşılayacaktır.

Örneğin, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı, kentte gördüğü defoları, yanlışları kendi sosyal medya hesabından yazarak sitem etmek yerine, bu senatoda çözüme kavuşması için çabalayacaktır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Sivil Senato iyi ki kurulmuş. Dilerim, bu senatoda yer alanların heyecanı, sosyal medyada fotoğraf paylaşmakla sınırlı kalmaz. En önemlisi de, inşallah geçmiştekiler gibi bir veya birkaç sivilceye kurban edilmez…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.