Takip Et
  • 23 Kasım 2021, Salı

Aydın’ın çok çikin sorunları var

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Acil Tıp Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Selçuk Eren Çanakçı, geçtiğimiz gün tvDEN’de Emin Aydın’la Baş Başa programının konuğu oldu.

Selçuk Hoca, acil servislerde yaşadıkları ve karşılaştıkları sorunları tüm yönleriyle anlattı. Keyifli, bilgilendirici ve bir o kadar da toplumu bilinçlendirici bir program oldu. Özet olarak, acil servislerin gereksiz yere meşgul edilmesinin nelere yol açabileceğini öğrendik.

Programda anlatılanların hepsi çok değerliydi ama ben sizi bunlarla sıkmak istemiyorum. İzlemeyen varsa da dijital mecralardan bu programın kaydına ulaşabilir.

Ben, Selçuk Eren Çanakçı’nın, 10 yıl kadar önce Aydın’da, acil servisteki ilk görev gününde yaşadığı anısını sizlerle paylaşmak ve bunu biraz yorumlamak istiyorum.

Selçuk Hoca, Karadenizliymiş.. Haliyle, Ege ve Aydın şivesine hakim biri değil. Tıp Fakültesi’ni bitirmiş, üstüne uzmanlık eğitimi de almış olsanız, bir Egeliyi ve Aydınlıyı anlamak için bunlar yeterli değildir. Selçuk Hoca da aynen bu çaresizliği yaşamış…

Acil servise gelen yaşlı bir teyze, Doktor Selçuk Eren Çanakçı’nın, “Neyiniz var?” sorusuna, “Çok çikin ağrım var” demiş. Hoca, ‘çikin’i anlayana, yorumlayana ve özümseyene kadar akla karayı seçmiş. Nihayetinde Aydın’daki ‘çikin’in Türkçe karşılığının ‘çirkin’ olduğunu kavramış, gereken teşhis ve tedaviyi uygulayarak teyzeyi göndermiş.

Selçuk Hoca’nın, sonrasında da benzer daha bir çok hatıra yaşadığına eminim. Yagını, heryannarı ağrıyanları da muhtemelen zorlanarak da olsa anlayıp tedavi etmiştir. Bu vesileyle Allah tüm hekimlerimize sabır, güç ve kudret versin. Özellikle acil servislerde görevli hekimlerimize yönelik şiddet bir an önce son bulsun.

Bir acil servis hekimine, “Çok çikin ağrım var” demek de belki bir nevi şiddet sayılabilir ama yıllar sonra bunun gülümseten bir hatıraya dönüşmesi de hafifletici sebep olarak görülebilir…

Biz yıllardır;

“Aydın’ın çok çikin sorunları var” diye yazıyoruz.

Hiç biri çözülmediği gibi, aksine daha da çikinneşiyor.

Muhtemelen anlamıyorlar.

Belki onlar da haklı.

Fakat Aydın’ın sorunları, bir acillik hastanınkinden daha çikin.

Çıkın çıkın gelin ve daha fazla çikinneşmeden, Aydın’daki bu çirkinliklere son verin.

Aydın’ı çikinlerden ve çikinliklerden kurtarın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.