Takip Et
  • 27 Şubat 2018, Salı

OTOMATİK YAPILANDIRMA

Geçen yılın mayıs ayında Bakanlar Kurulu'na verilen kamu alacaklarını yeniden yapılandırma yetkisi ilk kez bu yılın başından itibaren geçerli olmak üzere kullanılmaya başlıyor.

 

Borçlarını ödeyemez haldeki esnaf, çiftçi ve şirket sahipleri, yeni yapılandırmalarla borçlarını 5 yıla kadar taksitle ödeyebilecek.

 

Yeni borç yapılandırmaları sürekli olarak yapılabilecek.

 

Yasa gereği otomatik aflardan; geçmiş 3 yıl boyunca beyannamelerini zamanında vermiş, vergi borçlarını zamanında ödemiş, aflardan yararlansa da taksitlerini aksatmamış, bugün ise zor durumda olan esnaf, çiftçi, serbest meslek erbabı ve şirketler yararlanacak.

 

Yapılandırma, çok zor duruma düşen mükelleflerin 1 Ocak 2018'den itibaren kamuya oluşmuş, hatta bundan sonra oluşabilecek tüm kamu alacaklarını kapsıyor.

 

Bakanlar Kurulu’, “çok zor durum” halinin tespitinde kullanılacak kriterleri de tek tek belirledi.

 

Kasasındaki ve bankadaki toplam nakit varlığı, vadesi bir yıldan daha kısa olan borçlarının ancak yüzde 10'u ve daha azını karşılayabilen, piyasadan olan kısa vadeli alacakları da dahil banka ve kasa varlıkları bir yıldan kısa vadeli borçlarının ancak yüzde 70'i ve daha azını karşılayabilen ve kısa artı uzun vadeli tüm borçları toplam varlıklarının yine yüzde 70'i ve daha azını karşılayabilenler ‘çok zor durumda' sayılıp devlete olan vergi, sigorta, ceza ve benzer borçları 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek.

 

Borçların taksitlendirilmesinde çok zor durumun derecesine göre farklı vade ve tecil faiz oranları uygulanacak. Buna göre en az derecedeki çok zor durumdaki esnaf ya da çiftçi, borcunu 6 aya kadar ve üretici enflasyonunun yüzde 65'i kadar tecil faizi ödeyerek taksitlendirecek.

 

En üst derecedeki çok zor durumdaki esnafa 60 aya kadar vade ve üretici enflasyonunun sadece yüzde 5'i kadar tecil faizi uygulanacak.

 

Bu taksitlendirmelere rağmen borcunu ödeyemeyenlere iki kez daha tecil imkanı sağlanacak.

 

Yeni düzenleme ile yapılandırmalar otomatiğe bağlanacak 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.