İş Yasası, çalışanlara önemli haklar sağladığı gibi aynı zamanda işverene de haklar veriyor.
İş ilişkisinin temeli iş görme edimidir. Dolayısıyla işçi, işverenin kendisine verdiği işleri çalışma süresi içerisinde yerine getirmekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işçinin görevini yapmamakta ısrar etmesi halinde işveren iş sözleşmesini haklı nedenle bildirimsiz (derhal) fesih edebilir.
Çalışma süresi içerisinde kendisine verilen işleri yürütmesi için verilmiş bilgisayardan sosyal medya sitelerine girmek, oyun oynamak çalışanları işinden edebilir. Çalışan uyarılmış ancak hâlâ bu davranışlarına devam etmiş ise tazminatsız olarak iş sözleşmesi fesih edilebilir.
Hasta olduğu için rapor alan ve işverenini arayıp işe gelemeyeceğini söyleyen işçi, aynı gün sosyal medyada gayet sağlıklı paylaşımlar yapan bir çalışan da işinden olabilir. Şaka değil, bu durum işverenin güvenini kötüye kullanmak anlamına gelecektir.
Siz siz olun çalışma saatleri içinde sosyal medyada gezinirken dikkatli olun.
VERGİ VE TRAFİK CEZALARINA İNDİRİM
7020 sayılı Kanun genel tebliğlerine göre vergi ve trafik cezası borcunda ciddi oranda indirim yapılacak. Örneğin; faiziyle 1435 liraya çıkan trafik cezası, 897 liraya inecek.
Kişilerin trafik cezası alması halinde, cezalarını en kısa süre içerisinde ödemesi gerekir. Trafik cezasının resmi olarak ödeme süresi cezanın tebliğ edilmesi ile başlar ve bu tebliğ posta yolu ile yapılır.
Her ay içerisinde cezaya yüzde 5 oranında bir zam uygulanır. Bu açıdan her ay sonunda ceza yüzde 5'lik oranlarda artmaktadır. Her ay için cezanın yüzde 5'lik bölümü hesaplanarak cezaya eklenmelidir. Böylece güncel ceza tutarı belirlenebilir.
Faiziyle birlikte 1435 liraya çıkan trafik cezasını ödemek için 30 Haziran’a kadar Maliye’ye başvuran kişi sadece 897 lira ödeme yapacak. Yani 53 lira enflasyon farkıyla 591 liralık faizden kurtulacak. Araç sahibi toplamda yüzde 34.5 kazançlı çıkacak.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.