Takip Et
  • 22 Mayıs 2018, Salı

GENÇ BAĞ-KURLU’NUN PRİMLERİ 1 YIL BOYUNCA HAZİNE’DEN

18-25 yaş arası genç Bağ-Kur’luların 01/06/2018 itibariyle primlerini 1 yıl boyunca Hazine ödeyecek.

 

Gelir vergisi kanunu mükerrer 20. Maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanan ve mükellef başlangıç tarihi itibariyle 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olanların 01/06/2018 tarihinden itibaren 4/b (Bağ-Kur) kapsamında olan gerçek kişilerin primleri asgari ücret üzerinden 1 yıl süre ile Hazinece karşılanacak.

 

Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bundan yararlanabilecek.

 

 

SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMA

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar, bu kanunda belirtilen şartları taşımaları halinde, düzenlemenin yayımı tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmaksızın 31 Aralık 2018'e kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılacaklar.

 

PEŞİN ÖDEYENE AVANTAJ

Yeni yapılandırmada diğerlerinden farklı bir avantaj da bulunuyor. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarının yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek.

 

Hesaplanan tutarın tamamının ilk 2 taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. İsteyen 6, 9, 12 ve 18 taksit seçeneklerinden birini tercih edecek.

 

Vergi, Gümrük Ticaret Bakanlığı, il özel idareleri ve belediyelere ödenecek borçlarda ilk taksit kanunun yayım tarihinden itibaren dördüncü aydan başlayacak. SGK'ya olan borçlarda ise ilk taksit kanun yayım tarihini izleyen üçüncü aydan itibaren başlayacak.

 

Taksit seçeneğine göre faiz ve cezaları silinmiş olan anaparaya yüzde 1.045 ile 1.150 arasında eklemeler olacak.

 

36 AYI BULACAK

Taksit ödemeleri iki ayda bir yapılacak. Böylece 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaş borcunu 36 ayda ödemiş olacak. Üstelik faiz ve cezalardan da kurtulacak.

 

Özellikle ilk taksitin zamanında ödenmesi çok önemli. Çünkü ilk taksiti kaçıranların yapılandırması bozulacak. Bir yıl içinde 2'den fazla taksitin aksatılmaması da gerekiyor. İki taksite kadar aksatanların yapılandırması bozulmayacak. Aksayan taksitler faiziyle yeniden ödenebilecek.

 

Uygulanacak vade farkı, 6 ay için (1,045), 9 ay için (1,083), 12 ay için (1,105), 18 ay için (1,15) katsayı ile hesaplanarak vade farkı alınacak.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.