Geçtiğimiz haftalarda KDV reformuyla işletmeler için kolaylık getireceklerini belirten Maliye bakanı Ağbal, İngiltere’de KOBİ’lere başarılı bir şekilde uygulanan “flate rate” olarak adlandırılan, düz oranlı vergi sistemini Türkiye’de uygulayacaklarını söylemişti.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan kdv oranları yüzde 8 ve yüzde 18.
Yaklaşık 1 milyon mükellefi ilgilendiren düzenleme uyarınca, mükellefler ticari işleri ile yaptığı harcamaları indirim konusu yapamayacak.
Hasılatının yüzde 10’unu kdv olarak ödeyecek.
Daha basit gibi gözüken tasarı bir çok belirsizliği de beraberinde içeriyor.
BAĞ-KUR’LULAR DAHA FAZLA PRİM ÖDEYECEK
İşsizlik fonu benzeri uygulama, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların da yararlanması amacıyla 6824 sayılı Torba Kanun'la 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na Ek 6'ncı madde ile ”Esnaf Ahilik Sandığı’’ başlılığı altında düzenlenmişti.
Bu kapsamda 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren prime esas kazançlarının yüzde 2’si oranında bu sandık için prim ödenmeye başlayacak.
Uygulama bu sene yürürlüğe girseydi brüt asgari ücret üzerinden prim ödeyen esnaflar (indirimli 524,36, indirimsiz 613,24 TL) ek olarak 35,55 TL prim ödeyecekti.
Yıl başında asgari ücrette yapılacak artışla hem bağ-kur primi hem de ödeyecekleri ahilik fonu primi daha da artacak.
2017'DE MUTLAKA SİGORTA NUMARASI ALIN
1 Ocak 2018 yılına kadar sigortası olmayanların biran önce sigorta yapmaları gerekiyor.
2008 yılında 5510 sayılı yasa ile emekli olma şartları değişti. Kademeli olarak emeklilik yaşı 65 yaşına kadar yükselecek.
Mevcut sistemle bugün çalışanlar, emeklilik şartlarında 55 ile 58 yaş ve 50 ile 55 yaş şartlarına göre emekli olabiliyor.
Ama yaş şartı 2035 yılına kadar kademeli olarak 65 yaşına kadar yükselecek.
2017'de sigortası olmayanların 60 yaş şartı ile emekli olabilmesi için bir an önce sigorta yapmaları gerekiyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.