Takip Et
  • 15 Ağustos 2017, Salı

BAĞKUR'LULARA EMEKLİLİK FIRSATI

Prim borcu nedeniyle emekli olamayan yapılandırma kapsamındaki Bağkur’lulara düşük faizli kredi imkanı sağlandı. Geri ödeme bağlanacak emekli maaşı ile yapılacak.

 

Yaş ve sigortalılık süresini doldurmuş ama prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağkur'lular krediyle borcunu kapatıp, bağlanacak emekli maaşıyla geri ödeme yapabilecek.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yapılandırma kapsamındaki Bağkur'lulara, borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı getirildi.

 

Bağkur’lulara yapılandırma kapsamına giren borçlarını 30 Haziran 2017 tarihi mesai bitimine kadar yapılandırma ve 31 Ağustos 2017'ye kadar ödeme imkanı sağlanmıştı.

 

Bu protokolle hem yaşını, hem de sigortalılık süresini doldurmuş ancak borcu nedeniyle emekli olamayan Bağkur’luların mağduriyeti giderilmiş olacak hem de devlet alacağını tahsil edecek.

 

Emekliliği gelmiş 90 bini aşkın prim borçlusu Bağkur'lu bulunuyor. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi verilmesi, Bağkur'lular için yeni bir fırsat.

 

Mali açıdan yeterli imkana sahip bulunmayanlar için verilen bu krediden yararlanmak için 31 Ağustos 2017'ye kadar Bağkur’luların bulundukları yerdeki Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne ve Ziraat Bankası şubelerine gitmeleri gerekiyor.

 

 

GAYRİMENKUL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

 

 

Geçmişten gelen aidat, vergi, bakım veya onarım borcu olup olmadığını araştırmalı.

 

Gayrimenkulün üzerinde haciz, ipotek vb. durumların olmadığından emin olunmalı.

 

Gayrimenkulü alırken, alım bedelini düşük göstermeyin. Düşük bedel sizi hem tapu harcı hem de evin 5 yıl içinde satılması halinde gelir vergisi yönünden sıkıntıya sokabilir.

 

Alım-satım işlemi esnasında, 8 bin lira üzerindeki ödemelerin banka vb. aracılığıyla yapılması zorunlu. Zorunluluğa uyulmazsa, ilgili tutarın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası kesiliyor.

 

Evi, eş veya çocuk adına alıyor ve bedelini siz ödüyorsanız, söz konusu işlemin Veraset İntikal Vergisine neden olduğunu unutmayın.

 

Tapunun kat irtifaklı tapu olması ileride sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle kat mülkiyeti tapusu bulunmayan gayrimenkulleri tercih etmemekte fayda var. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.