Takip Et
  • 25 Aralık 2018, Salı

YAPILANDIRMASI BOZULANLARA YENİ AF

7143 sayılı kanun kapsamında trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi, emlâk vergisi ile diğer vergi ve SGK prim borcunu yapılandıran ancak ödeme yapmayarak hakkını kaybeden mükelleflere yeni bir af daha geliyor.

Mükellefler, ödemeleri gereken tutarları, geç ödeme zammı ile birlikte şubat 2019'a kadar ödemeleri şartıyla yapılandırmadan yararlanmaya devam edebilecekler.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta torba yasa teklifine eklenen maddeyle Ocak ayına kadar ödeme imkânı getirilmişti.Yasa meclis genel kurulunda görüşülmeyi beklerken, TBMM Başkanlığı’na yeni sunulan teklifle süre Şubat ayına kadar uzatılacak.

Buna göre, yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde taksitleri ödememiş olanlar, şubat ayının sonuna kadar ödeme yapabilecekler. Bu mükelleflerden sadece geç ödeme zammı alınacak.

Aralık ayında ve ocak ayında ödenmesi gereken taksitler de şubat sonuna kadar ödenebilecek.

İNTERNET REKLAMLARINA STOPAJ

İnternet ortamında verilen reklam hizmetleri gelir/kurumlar vergisi stopajı kapsamına alındı. Ödeme yapılan kişinin mükellef olmaması durumunda dahi stopaj kesintisi yapılacak.

476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkralarında sayılan kişi ve kurumlara internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi kesintisi kapsamına alındı.

Yapılan düzenlemeyle, kamu idare ve kuruluşları, iktisadî kamu kuruluşları, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, ziraî kazançlarını bilânço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilere, internet ortamında reklam hizmeti almaları halinde bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verene ve hizmetin verilmesine aracılık edenlere yapacakları ödemeler üzerinden stopaj yapma zorunluluğu getirilmiş oldu.

Tam veya dar mükellef gerçek kişiler ile mükellef olup olmadığına bakılmaksızın hizmeti veren veya hizmete aracılık edenlere yapılacak internet reklamı bedeli ödemelerinden %15 oranında gelir vergisi stopajı yapılacak.

Dolayısıyla, yukarıda sayılan kişi ve kurumlar bu tarihten itibaren internet ortamında verilen reklam hizmeti bedeli olarak yapacakları ödemeler üzerinden belirlenen oranlarda gelir veya kurumlar vergisi stopajı yapacak ve muhtasar beyanname ile vergi dairelerine beyan ederek ödeyecek.

Uygulama 1 Ocak 2019 da başlıyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.