Takip Et
  • 19 Şubat 2019, Salı

Yeni Torba Yasa'yla engellileri rahatlatan düzenleme

Meclise sunulan yeni torba yasa teklifiyle bayram ikramiyeleri, engellilerin evde bakım yardımında gelir şartı hesaplanmasına dahil edilmeyecek.

Bakıma ihtiyacı olan engellilerin resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti alması ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin (asgari ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden) 1347 liradan az olması gerekiyor.

Hükümetin, ilk defa geçen sene emeklilere ödemeye başladığı ramazan ve kurban bayramları ikramiyesi ile birlikte engellilere yardım yapılması için bahsi geçen gelir şartının aşılmasına neden olmuştu.

Bu durumdaki engellilere yapılan ödemeler kesilmişti. Yapılan yeni düzenleme ile bu ikramiyelerin hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir hesaplamasına dâhil edilmemesi suretiyle bakıma ihtiyacı olan engellilerin mevcut yardım ve hizmetlerden faydalanmaya devam edebilmesi amaçlanıyor. Düzenlemeyle bu nedenle yapılan yardımları kesilmiş olanlara bu hakları geriye dönük ödenecek.

POŞET BEYANNAMESİNDE SÜRE UZUYOR

Poşetlere ilişkin beyannamelerin ödeme süresinin değiştirilmesi öngörülüyor. Ocak ve Şubat 2019 dönemi Poşet Beyannamesi 15 Nisan 2019'a uzatılacak.

Uzatılan poşet beyannamelerinin son ödeme günü 30 Nisan 2019 olacak. Geri Kazanım Katılım Paylarının ödenme süresi beyan verilen ayın son günü olarak değiştiriliyor.

DİĞER İSTİSNA VE VERGİLER

Basılı Kitap ve Süreli Yayınların teslimi Katma Değer Vergisi'nden istisna olacak.

Cep telefonunda uygulanan ÖTV sistemi değiştirilecek. Cep telefonları ile diğer alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazlarının ÖTV oranlarının %50’ye kadar artırılabilmesi yetkisi Cumhurbaşkanına verilecek. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.