Takip Et

HURDAYA AYRILAN YAZARKASALAR

Gelir İdaresi Başkanlığı eski nesil yazar kasaların (ÖKC) hurdaya ayrılması ve kayıtlardan silinmesine yönelik iş ve işlemler hakkında tereddüt edilen hususlar konusunda açıklama yaptı.

Açıklamada hurdaya ayrılan eski nesil ÖKC‘lerin Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde aktif olarak görünmesi durumunda ilgili cihaza ait kayıtların silinmesi için vergi dairesine dilekçeyle müracaat edilmesi gerekiyor.

Mükellefiyeti devam eden (faal) mükelleflerin sahip oldukları ÖKC'lerinin hurdaya ayırma işlemlerinin yapılmasına rağmen, zamanında vergi dairesine bildirilmemesi vb. sebeplerle hâlâ GİB Bilgi Sistemlerinde (Tercih Bildirim Ekranı/Adıma Kayıtlı Ödeme Kaydedici Cihazlar) aktif olarak görünmesi durumunda hurdaya ayrılan cihaza ait servis tutanağı veya ÖKC levhasından herhangi birinin ibraz edilmesiyle ya da bu belgeler ibraz edilememekle/vergi dairesi tarh dosyası içeriklerinden ulaşılamamakla birlikte vergi dairesi/mal müdürlüğüne verilecek yazılı dilekçe üzerine ilgili cihazlara ait kayıtlar silinebilecek.

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEF

08/03/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6824 Sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga mükerrer 121 inci maddesi yeniden düzenlenerek getirilen vergiye uyumlu mükelleflere yüzde 5 vergi indirimi 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı.

Bu sene interaktif vergi dairesine bir hizmet daha eklendi.

Vergiye uyumlu mükelleflere tanınan vergi indiriminden yararlanma durumlarını beyannamelerini vermeden önce İnteraktif Vergi Dairesinde yer alan Sorgulamalar sekmesi ile sorgulayabilme imkanı getirildi.

Kurumlar vergisi mükellefleri için vergi uyumlu mükellef yüzde 5 vergi indirimi sorgulama ekranı 1 Nisan tarihinde kullanıma açılaçak.

KİRA GELİRLERİ

2018 yılında kira geliri elde edenler için beyanname verme süreci başladı.

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2018 yılı için 4.400 TL) aşanlar,

İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2018 yılı için 34.000 TL) aşanlar, (Beyanname verme sınırı olan 34.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacak)

Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2018 yılı için 1.800 TL) aşanlar, yıllık beyanname verecekler.

Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname verecek.

Gelir vergisi beyannamesinin 25 Mart’a kadar verilmesi gerekiyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.