TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde parlamentoda görüşülüp yasalaşması beklenen, hükümetin bahar paketi olarak nitelendirdiği yeni “torba yasa” kamuoyunun merakla beklediği bazı konularda yeni düzenlemeler getiriyor.
Gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarında düzenlemeye gidilecek. İşsiz evlat vergisi olarak da adlandırılan GSS, 25 yaş altı gençlerde ortadan kaldırılacak.
İşverenleri devletten sosyal destek alan kişileri çalıştırmaları halinde, sigorta priminin işveren payını devlet ödeyecek. Böylelikle hem istihdam artışı sağlanacak hem de işverenin yükü azaltılacak.
Meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitelerde zorunlu staj yapan öğrencilere asgari ücretin 3’te 1’i oranında maaş bağlanacak. Böylelikle naylon staj kavramı da son bulacak.
65 yaşın üzerinde olup yaşlılık aylığı alanlar için hane halkı geliri şartı kaldırılacak. Böylelikle aileden birisi çalışmaya başlasa dahi yaşlılık aylığı kesilmeyecek.
15 bin polis ve 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni kadrosu ihdas edilmesi,
Turizm işletmelerinin 2016 için ödemesi gereken kira ve tahsis gibi borçları bir yıl ertelenmesi,
Sendikalar ve konfedarasyonların şehit yakınları ve gazilere ayni ve nakdi yardım yapabilmesi,
Şanlıurfa’ya istiklal madalyası verilmesi,
Kanal İstanbul projesi ve Diyarbakır Sur’un yeniden inşa edilmesi ise torba kanunun içerdiği diğer düzenlemeler arasında yer alıyor.
26 maddelik yeni torba yasada dikkat çeken husus ise tüm firmalara “terörün finansmanı” ile suçlandıkları andan itibaren soruşturma aşamasında kayyum atanabilecek, kişiler adım adım ve gizli soruşturmacılar ile takip edilebilecek.
Böylesine önemli konuların torba yasa ile düzenlemeye çalışılmasını ise tehlikeli buluyor, siz değerli okuyucularımızın yorumuna bırakıyorum.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.