Takip Et

Kira Geliri ve İzaha Davet

Vergisel işlemlerini eksik ya da hiç yerine getirmedikleri hakkında izaha davet edilen kişilerin izah konusu hakkında pişmanlık talepli beyanname veremeyecekleri de aynı maddede hüküm altına alındı.

 

Bugüne kadar GMSİ (kira geliri) beyannamesini kasten ya da hata ile beyan etmemiş olan mükellefler bu durum kendilerine bildirildiği takdirde gerek istisna hakkından gerekse pişmanlık hakkından yararlanmak sureti ile beyannamelerini verebilmeleri mümkün durumdaydı. İzaha davet yazısı kendisine tebliğ edildiği takdirde ise pişmanlık talepli olarak beyanname veremeyecek ve istisna hakkından da yararlanamayacak.

 

Geçmiş dönemler için henüz izaha davet yazısı kendisine tebliğ edilmemiş mükellefler ise geçmiş dönem beyannamelerini pişmanlık talepli olarak verebilir, istisna hakkından yararlanabilir.

 

Örneğin Cemile hanımın aylık 750 lira kira gelirini beyan etmemiş. İzaha davet yazısı gelmeden önce beyan ederse 2016 yılı için 3800 lira istisna tutarını düştüğümüzde 585 lira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. İzaha davetden sonra istisnadan yararlanamadığı için bu tutar 1012,50 liraya çıkıyor. 427,50 liralık bu farka ayrıca vergi ziyaı cezası ve usulsüzlük cezası da ekleniyor.

 

Kira geliri olan vatandaşlarımızın ellerine izaha davet yazısı gelmen önce hazır beyan sistemi üzerinden beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

 

PİŞMANLIKLA VERİLEN BEYANNAMELER

Pişmanlık müessesesi; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunda önemli bir işleve sahip olduğu gibi idare ile mükellefler arasındaki uyuşmazlıkları azaltmakta, idarenin kaynaklarını ve zamanını daha etkin olarak kullanmasına katkı sağlıyor.

 

Başka bir sebepmadığı müddetçe, sırf pişmanlıkla beyanname verdikleri gerekçesiyle mükellefler uygulamada vergi incelemesine ve takdire sevk edilmemekte, pişmanlıkla beyanname verilmesinin sevk nedeni olarak değerlendirilmesi ve mükelleflerin bu nedenle incelemeye ve takdire sevk edilmesi de mümkün bulunmamaktadır.

 

İŞ CİNAYETLERİ DEVAM EDİYOR

Ocak ayında 161 işçi,

Şubat ayında 133 işçi,

Mart ayında 152 işçi,

Nisan ayında 151 işçi,

Mayıs ayında 147 işçi,

Haziran ayında 170 işçi,

Temmuz ayında 207 işçi,

Ağustos ayında 217 işçi,

Eylül ayında ise 147 işçi yaşamını yitirdi…

 

2017 yılının ilk dokuz ayında iş cinayetleri sonucu en az 1485 işçi aramızdan ayrıldı…

 

6331 sayılı kanun yürürlükte olsa da iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemler işverenler tarafından alınmıyor. Devlet yeterince denetim yapmıyor. İşçilerin payına düşen ise ölüm!

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.