Takip Et
  • 21 Kasım 2017, Salı

Engelliye ÖTV İstisnası

TBMM Genel Kurulunda "Torba yasa" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında engelliler için ÖTV muafiyetini düzenleyen maddeye ilişkin verilen önerge kabul edildi.

 

Önergeye göre, engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin TL'yi aşmayan araçlar için uygulanacak. Motor silindir hacmine bakılmaksızın bu araçlar istisna kapsamına alınacak.

 

Düzenleme 1 Ocak 2018'den itibaren geçerli olacak.

 

İŞÇİ İNTİHARLARINDA ARTIŞ

Başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere, mobbing ve çalışma koşullarının neden olduğu işçi intiharlarında büyük artış yaşandı.

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 2013, 2014 ve 2015 yıllarında toplam 99 işçi intihar ederken yalnızca bu yılın kasım ayına kadar geçen sürede 71 işçi intihar ederek yaşamına son verdi.

 

Son üç yıldaki 99 intiharda 31 işçi borçları nedeniyle, 14 işçi mobbing nedeniyle, 11 işçi işsizlik nedeniyle, 8 işçi kişisel/özel nedenlerle intihar etti. 35 işçinin neden intihar ettiği ise bilinmiyor.

 

Son üç yılda gerçekleşen 99 emekçi intiharının istihdam biçimlerine göre dağılımı; 49’u işçi ve 23’ü memur olmak üzere 72 ücretli çalışan, 11’i esnaf ve 3’ü çiftçi olmak üzere 14 kendi nam ve hesabına çalışan, ataması yapılmayan öğretmenler de dahil olmak üzere benzer koşullardaki 13 işsiz işçi.

 

Son üç yılda intihar eden emekçilerin çalıştıkları işkolları ise; 23 işçi ticaret/büro/eğitim, 15 işçi savunma/güvenlik, 11 işçi inşaat, 8 işçi metal, 7 işçi sağlık, 5 emekçi tarım, 5 işçi gıda, 5 işçi konaklama/eğlence, 2 işçi kimya, 2 işçi taşımacılık, 2 işçi tersane/gemi, 2 işçi belediye/genel işler, 1 işçi tekstil, 1 işçi ağaç, 1 işçi bankacılık, 9 işçinin çalıştığı işkolu bilinmiyor.

 

İSTİFA EDENE İŞSİZLİK MAAŞI

İşsizlik maaşı alırken işe giren bir işçi, bu işinden istifa etse bile daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını almaya devam edebilir. Normalde istifa eden bir çalışan işsizlik maaşı alamazken, işsizlik maaşı alırken işe giren ve maaş alma hakkı bulunan bir kişi, istifa etse bile eski hakkını almaya devam edebilir.

 

Örneğin 1 Ocak 2017’de işsizlik maaşı almaya başlayan işçi, 1 Mart’ta yeniden işe girerse ve 1 Mayıs’ta da bu işinden ayrılırsa, işsizlik maaşının kalan 8 ayını almaya devam edebilir. İşsizlik maaşı alan bir işçinin maaş alma süresi tamamlanmadan yeni bir işe girmesi hak kaybına sebep olmaz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.