1 Aralık 1993 tarihinden önce doğanların, 15 bin TL bedel ödemek ve 28 günlük temel askerlik eğitimine tabi tutulmak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları ile ilgili yasa tasarısı meclise geldi. Peki askerliğini bedelli olarak yapacak olanlar için iş hayatında neler bekliyor?
KIDEM TAZMİNATI
İş hukukuna göre istifa eden çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamıyor. Fakat muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan ve en az bir yıllık çalışması bulunan işçiler kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bedelli askerlik yapanların kıdem tazminatına hak kazanmaları için mutlaka fiilî olarak askerlik yapmaları şart.
İŞSİZLİK MAAŞI
Bedelli askerlik görevini bitirenler gerekli şartları taşıması halinde İşsizlik ödeneğine hak kazanabilir.
Askere gidenlerin işten çıkış belgelerinde, işten çıkış nedeni olarak askerlik olanların son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekiyor. .
Son 3 yıl içinde, 600-899 gün sigortalı olanlar 180 gün,
Son 3 yıl içinde, 900-1079 gün sigortalı olanlar 240 gün,
Son 3 yıl içinde, 1080 gün sigortalı olanlar 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alabilir.
Askerlik nedeniyle yapılan fesihlerde işsizlik ödeneği alabilmek için askerliğin bitmiş olması gerekiyor.
BAĞKUR
Esnaf, şirket ortağı veya tarımla uğraşanların bedelli askerlik sebebiyle Bağ-Kur sigortalarını kesmeleri zorunluluğu bulunmuyor. Yükümlülerin primlerini yatırması yeterli.
SGK BORÇLANMASI
Bedelli askerlik yapanlar da askerlik borçlanması yapılabilir. Bu konuda herhangi bir engel bulunmuyor.. Yapılacak askerlik borçlanması, bedelli askerlik süresi olan 28 gün kadar olabilir.
Kıdem tazminatı, işsizlik maaşı ve SGK borçlanması için 28 gün fiili askerlik şartının yerine getirilmesi gerekiyor. Bu sürenin 21 güne çekilmesi de gündem de. Burada önemli olan fiili olarak askerlik yapmak. 21 ya da 28 gün şartı kaldırılıp yükümlüler 1 gün dahi bile askerlik yapmazsa bu haklarını kullanma şansı bulunmuyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.