Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi, kuşkusuz ki hepimizin çalışma hayatını etkiliyor.
Kimi esnaf işyerini daha erken saatlerde kapatmayı tercih ediyor, yanında personeli ile birlikte çalışan kimi işverenler çalışma saatlerinde değişikliğe gidiyorlar.
Peki, işverenler çalışma saatlerinde nasıl değişikliğe gidebilir? Örneğin çalışma saatleri 09.00-18.00 olan bir işyerinde işveren Ramazan ayında çalışma saatlerini 08.00-17.00 ya da 08.30-17.30 yapabilir mi?
İşveren, işyerini sevk ve idare eden kişi olarak çalışma saatlerini değiştirebilir. Burada esas olan günlük toplam çalışma saatidir. Bir işçinin günlük toplam çalışma saati 8 saat ise işveren bunu 8,5 saat yapamaz. İşçinin onayını alması gerekir. İşçinin onayını almaksızın çalışma saatlerini değiştirirse, işçi kıdem tazminatı hakkı ile birlikte işyerinden ayrılabilir.
Ancak işveren, günlük toplam çalışma saatlerinde bir artış meydana gelmiyorsa, işe başlama ve bitirme saatlerini değiştirebilir. İşçi bu değişikliği kabul etmezse işveren işçiyi işten çıkarabilir.
BAYRAMDA ÜCRETLER BANKAYA YATACAK
Daha önce işçilerin ücretlerini bankadan ödeme zorunluluğu en az on işçi çalıştıran işverenler için geçerliyken 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren bu zorunluluk beş işçiye düşürülerek, ücretlerin bankadan ödenmesi zorunluluğunun kapsamı genişletildi.
Yanında beş ve beşten fazla işçi çalıştıran işverenler, Haziran ayından itibaren işçi ücretlerini bankadan yatırmaması halinde, işçiye yaptıkları ödemeleri ispatlaması gerekiyor. Ayrıca işverenleri, ücreti bankadan ödenmeyen her bir işçi için her ay 161 lira ceza bekliyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.