Takip Et
  • 14 Ağustos 2018, Salı

Merkez Bankasından Döviz Tedbirleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla Türk lirası ve döviz likidite yönetimi alanlarında tedbirler aldı.

Merkez Bankası tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkanlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likiditenin sağlanacak.

Türk lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine göre güncellenerek bankalara teminat yönetiminde esneklik tanınacak. Düzenlemeyle bankaların mevcut serbest teminatlarının iskonto edilmiş değerinde yaklaşık 3,8 milyar TL tutarında artış olması öngörülüyor.

Bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7,2 milyar avro seviyesinden 20 milyar avroya çıkarıldı.

Bankaların temel fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi açılabilecek.

Bankacılık sisteminin fonlama ihtiyacının yüksek olduğu günlerde vadeleri 6-10 gün arasında olmak kaydıyla farklı vadelerde birden fazla repo ihalesi açılabilecek.

Bankaların teminat yönetimine esneklik kazandırılması amacıyla, 1 hafta vadeli repo ihalelerinde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkan tanınacak.

Merkez Bankası döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayacak.

Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı ile belirlenen kurallar doğrultusunda döviz depo piyasasındaki bankalar Merkez Bankası aracılığı ile birbirlerinden borç alıp verebilecek.

HEM ÇALIŞIP HEM YETİM MAAŞI ALMAK MÜMKÜN

SGK; ölen sigortalıların erkek çocukların yükseköğrenim görmeleri hâlinde 25 yaşını doldurmamış olmaları, ortaöğrenim görmeleri hâlinde 20 yaşını doldurmamış olmaları, herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmemeleri hâlinde ise 18 yaşını doldurmamış olmaları hâlinde yetim aylığı veriyor.

Ölen sigortalıların kız çocuklarına ise yetim maaşı için kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şartıyla,. herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı olmaksızın yetim aylığı veriyor.

Yaklaşık 7 milyon 500 bin üniversite öğrencisi bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının yetim çocuklarının çalışmaları hâlinde SGK yetim emekli maaşlarını kesiyordu.

Bu yılın başında çıkan torba yasa ile birlikte yetim aylığı alan hak sahibi çocuklardan lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmayan ve öğrencilik nitelikleri devam edenlerin iş sözleşmesine tabi çalışmaları durumunda yetim aylıklarının kesilmesi uygulamasına son verildi.

Anne veya babalarından yetim emekli maaşı alırken üniversite sınavını kazananlar ve hâlen okuyan üniversiteliler öğrenci iken çalışırlarsa hem çalışmaları karşılığı ücretlerini alacak, hem de ölen anne ya da babalarından aldıkları yetim maaşını almaya devam edebilecekler.

Bu uygulamadan önce çalışması nedeniyle yetim maaşı kesilen öğrencilere de şartları devam ediyor ise SGK yeniden kesilen yetim aylıklarını bağlayacak.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.