Ben T.K. 7 senedir evliyim. Kocamın 1 senedir hem fiziksel hem de davranış olarak değiştiğini hissetmeye başladım. Kendisini sıkıştırıyorum, dün gece ağlayarak madde kullandığını, beni ve çocuğumuzu ihmal ettiğinin farkında olduğunu belirtti. Bu durumdan kurtulmak istiyoruz. Ben ve eşim elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bu konuda bize ne önerirsiniz?
Öncelikle eşinizin madde kullanımını bırakmak için istekli olması hedefinize ulaşmanız konusunda size yardımcı olacaktır. İlk önce öğrenilmesi gereken konu eşinizin madde kullanımına nasıl başladığı. Merak mı? Arkadaş çevresinde özenmek mi? Sorunlarını çözme yöntemi olarak mı kullanıyor? İş, aile ya da ekonomik olarak problem mi yaşıyor? Vs. bu soruların yanıtları tedaviye başlamak konusunda yardımcı olacaktır. Madde kullanan kişiler, “Sorunlarımdan böyle kurtuluyorum, belli bir süre kullanarak sorunlarımdan uzaklaşıyorum ya da arkadaş ortamında herkes kullanıyor ben de yalnız kalmamak için kullanıyorum” diyebilir. Madde kullanımını engellemek için çalışmış olduğumuz bireylerde en çok duymuş olduğumuz savunma sözleri bunlardır. Kişinin bu savunmaları psikolojik olarak bağımlılığını destekler. Ancak eşinizin bu durumun pişmanlığını yaşıyor olması olumlu bir davranıştır. Eşiniz madde kullanmadığı dönemlerde yoksunluk belirtileri gösterebilir. Ruhsal ve fiziksel belirtiler ortaya çıktığında gergin ve sinirli olabilir. En yakınında siz olduğunuz için ev içerisinde tartışmalar yaşanabilir. Bu anlarda madde kullanımını dile getirmemeye çalışın. İğnelemek ve eleştirmek gerilemeye sebep olur. İkinizin de sakin olduğu anlarda, eşinizle konuşmaktan dertleşmekten hoşlandığınızı, böyle bir eşe sahip olduğu için kendinizi şanslı hissettiğinizi belirterek özgüvenini arttırıcı sözler söyleyin. Unutmayın madde kullanımını size itiraf etmesi başlı başına büyük bir olay. Sonra da bulunduğunuz bölgede madde bağımlılığı konusunda çalışan hastane, psikiyatr, psikolog gibi uzmanlardan yardım almanızı öneririm. Ama unutmayın aile içerisinde sizin destekleyici olmanız çok önemli. Maddenin yarattığı yoksunluğu, sevginiz ve anlayışınız ile siz doldurmaya çalışın.
Ben S.P 2 senelik evliyim. Eşim 6 ay önce doğum yaptı. Hamilelik döneminde yaşadığı ruhsal problemlerin etkisi devam ediyor. İlk başlarda doğumu gerçekleştiren doktora sorduğumda, normal olduğunu belirtti. Ancak eşimdeki bu durum hala devam ediyor. Psikiyatri servisine başvurmamız gerektiğini belirttiler. Psikiyatri servisi doğum sonrası depresyon diyerek ilaç verdi ancak eşim çocuğumuzu emzirdiği için ilaç kullanmak istemiyor. Eşimin bu hali beni de çocuğumuzu da etkiliyor. Bu konuda ne yapabilirim?
Doğum sonrası depresyon (Postpartum Depresyon), doğumdan sonra kadında meydana gelen fiziksel, duygusal, davranışsal değişimlerin sonucu olabilmektedir. Aynı zamanda ciddiye alınması ve zamanla geçer diyerek ihmal edilmemesi gerekir. Birçok kadın hamilelik döneminde depresyona girmeye başlamakta ancak çok önemsenmemektedir. Eşinizin kaygılarını dinlemeniz gerekir. Zihninden geçen yanlış düşünceleri öğrenerek harekete geçiniz. Çocuk hakkında, evliliğiniz hakkında, kendi fiziksel ve ruhsal durumu hakkında endişelerini öğrenip; eşiniz ile konuşmaya, onun yanında olduğunuzu göstermeye çalışın. Ayrıca eşinizin endişelerini giderici bilgiye ulaşması konusunda yardımcı olun. Çocuğunuzun bakımını eşiniz üstleniyorsa siz de ona yardımcı olmaya çalışın. Uyku problemi yaşıyorsa ya da çocuk bakımı konusunda tüm yükün kendisinde olduğunu belirtiyorsa aranızda iş dağılımı yapmak fayda sağlayacaktır. İlaç konusunda bilgi verme yetkim olmamakla birlikte doğumu gerçekleştiren doktorunuz ve psikiyatri servisinin koordineli çalışması ile gerekli ilaçlar konusunda bilgi alabilirsiniz. Hamilelik döneminde eşinizle yapamadığınız planlarınızı yapmanızı öneririm. Sosyalleşmek bu dönemde eşinize yarar sağlayacaktır. Doğum sonrası depresyon, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu olduğu için depresyon belirtilerinin geçmemesi halinde bulunduğunuz bölgedeki uzmanlardan psikoterapi konusunda yardım talep etmenizi öneririm.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.