Büyük Menderes Platformunun ilgi alanına giren havzamızdaki kentler, şehirlerle , hatta ilçelerle sınırlı kalmak suretiyle; marka Şehir, kent kültürü, sanatsal ve kültürel etkinlikler, kentsel planlama, doğal ve kültürel varlıkların korunması ile ilgili olarak neler olup bittiğini, bu konularla ilgili yerel yönetimlerin projelerinin olup olmadığını, varsa neler olduğunu merak ediyorum.
Tabii, en çok da yerel yönetimlerin dolayısıyla yerel yöneticilerin. Burada soracaklarım elbette biri ya da birilerini sıkıştırıp puan toplamak ile ilgili değil. Ben puan toplasam ne olur, toplamasam ne olur. Benim amacım doğum büyüdüğüm topraklara olan borcumu ödeme konusunda kaygımdan kaynaklanıyor. Öte yandan bütün burada sorup cevaplarını birlikte arayacağımız konular sadece bir merakla da sınırlı değil. Acaba bir motivasyon unsuru, bir güdüleyici etki yapabilir miyiz soruları?
Müzeleri ele alalım.
Kısa bir tanımlama yapmak gerekirse, ‘’ Müzeler doğaları gereği ziyaretçilerine ilgi, eğitim ve hoş vakit geçirmeyi amaçlamaktadır. Müzeler bir eğitim kurumudur, aynı zamanda kültürel miras ve bilgiyi toplumlara ulaştırırlar. “Müzeler bir toplumun kendi geçmişine ait eserleri sunması yanında yaşadığı topraklardaki geçmiş medeniyetlere ait eserleri de sunarlar. Bu durum müzelerin birer cazibe merkezi olmalarını sağlar” (Mercin, 2006: 154) Bu kısacık tanımlamadan sonra yazımıza çok genel iki soru ile başlayalım.
- Marka olmuş kentlerde müzelerin bu markalaşmada payı var mı? Varsa nedir? Louvre Müzesi Paris, British Museum Londra, Metropolitan Museum of Art New York ,Vatican Museums Vatikan Müzeleri örneğinden hareketle sorularımıza cevap bulmaya çalışalım
-Kent Müzesi kavramı bizim için ne anlam ifade ediyor?
Yerel ve özel sorulara geldiğimizde ise;
-Örneğin Aydın ‘a nasıl bir müze yapılırsa ilgi çeker?
Aydın’a bir büyük müze kurulmalı mıdır? Elbette bu sorular Denizli için, Uşak için, Afyon için de sorulabilir.
-Eğer Aydın için bir büyük müze projesi hakkında görüşünüz olumlu ise sizce bu proje nasıl olmalıdır?
Yani devasa tek bir bina olarak mı, yoksa farklı temaları içeren müzelerden oluşan müze kampüsü projesi şeklinde mi olmalıdır? Bir başka deyişle Aydın'da kurulacak kent müzesinin bir kampüs şeklinde olması ve içinde sadece arkeolojik müze değil, butik müzeler de bulunması hakkında görüşünüz nelerdir?
Büyük müzenin ABD'deki Smithsonian gibi bir kampüs şeklinde olması, tema park şeklinde yapılandırılması, yeşil alanları içermesi, sürdürülebilir bir yaklaşımla eğitim ve kültür merkezi işlevini sağlaması, görsel sahne sanatlarını sergileyebilecek bir salon ve otopark, büyük bir depo alanı, çocuk parkı, kütüphane ve hediyelik eşya dükkânları vb. birimlerin müze kampüsünün içerisinde yer alması nasıl değerlendirirsiniz?
Örneğin Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası böyle bir projede nasıl değerlendirilebilir?
-O kentte ya da yerleşim yerlerinde Kongre salonu var mıdır? Var ise acaba kaç tane ya da hangi boyut ve niteliktedir? Yeterli oldukları düşünülmekte midir?
-Sergi salonu, fuar alanı (açık –kapalı)var mıdır? Varsa kaç tanedir? Yine yeterli olduğu düşünülmekte midir? Örneğin Aydında Tarım fuarlarının düzenlendiği Tariş depolarının olduğu yer dışında bir yer var mıdır?
-Kent orkestrası, kent korosu ve tabii şehir tiyatrosu gibi oluşum var mıdır? Varsa kaç etkinlik düzenlenmiştir? Hangi salonlarda?
-Somut olmayan kültürel mirasımız olarak kabul edilebilecek yerel eğlencelerimizin, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması için, festivaller için yeterli katkıları koyabiliyor muyuz?
-Basılı yayınları (Süreli-Süresiz), kültür yayınları acaba var mıdır? Varsa kaç tanedir? Bu yayınlara ne kadar destek verilmektedir? Verilen destekler yeterli midir? Sözümün burasında bildiğim bir bilgiyi paylaşayım Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı itibariyle 180’e yakın kültür yayını vardı ve hatta bu yayınların mevcut olanların tamamına yakını tarafıma ulaştırıldı. Kütüphanemin en güzel yerinde yerlerini aldılar.
-Yerel yönetimler olarak Kültürel Varlıklarımızın korunup kollanması, antik kentlerin gün yüzüne çıkarılması konusunda ne kadar bütçe ayırıyoruz ya da ayır(a)mıyoruz, bu kaynaklar yeterli midir?
-Bütün bu saydığımız ya da sayamadığımız bu sorulara karşılık yapılması gerekenler için Yerel yönetimler ve Üniversite işbirliğinin neresindeyiz? Bu işbirliği yeterli midir?
Olur ya! buradan sorulara yerel yöneticiler tarafından cevap verilmesi durumunda ve hep birlikte vereceğimiz cevapları da bu köşede paylaşabilmeyi çok isterim doğrusu.
Eflatun “İnsanın en büyük erdemi şehir kurmak erdemidir.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.