-Onlarca ağustos böceği başıma girmiş gibi doktor bey! Bu sese artık tahammül edemiyorum. Sürekli, sürekli ötüyor bu böcekler. Bezdirdi beni! Kendimi atıp kurtulmak istiyorum, o kadar kötüyüm! Gitmediğim doktor, çare aramadığım ot, ilaç kalmadı. Lütfen yardım edin! Bu arada ne dediniz? Duyamadım.
Kulak çınlaması nedir? Niçin ve neredeki etkilenme ile ortaya çıkar?
Kulakta normalde olmayan ötme, vızlama, uğultu şeklindeki seslerin hissedilmesi - duyuluyor olmasıdır. Bu ses normalde yoktur, yani dışarıdan bir başkası bu sesi duyamaz. Genelde erkeklerde ortaya çıkar ve toplumda on kişiden bir ya da iki kişide ancak gözlenir. Hemen her kez yaşamında bir kez kulak çınlaması yaşar ama bu durumun sürekli hale gelmesi ve kişiyi rahatsız etmesi önem taşır. Hastalık hikayesinde genellikle bir duymada azalma durumu, gürültülü işlerde çalışılmış olma hali ya da kısa süreli şiddetli bir gürültü yaşama durumu bulunur. Bunların yanı sıra bazı kişilerde de kulak çınlaması geçmişte yaşanan baş ya da boyuna gelen çarpma, diş çekimi ya da boyun bölgesine yapılan ortopedik girişimler, tekrarlayan baş-boyun ya da omuz ağrısı ile, diş sıkma-gıcırdatma durumu ile ilişki gösterebilir. Hatta vücut ağrılarının artması ile de çınlama da artma yakınması ifade edilebilir. Çınlamanın şiddeti ve şekli de baş ve boyundan gelen uyarılara, başın ve boyunun duruş şekline göre de değişme gösterebilir. Nadiren başkalarının da duyabildiği çınlama durumu olur ki bu durum ya yutak bölgesindeki kasların anormal kasılması ya da atar damarlar ile toplar damarlar arası kan geçişleri (olmaması gereken ve kulağa yakın bir yerde) olması sonrasında olur.
Kulak çınlamasının neden olduğu, nereden kaynaklandığı halen bilinmemektedir. Ancak öngörülen çınlama oluş mekanizmaları arasında işitme sistemindeki bozulmanın yerini başka duyuların, örneğin dokunma veya ağrı duyusunun doldurması sonucunda çınlama sesinin oluşması; ya da hücrelerdeki kimyasal haberleşme ürünlerinin etkilerinde "yine bilinmeyen bir neden ile" artma ya da azalma olması sayılabilir. Sonuç "işitme merkezinin olmayan sesi duyuyormuş gibi hissetmek" yani çınlama duymak olur.
Kulak çınlamasının beyin damar hastalığı ile ilişkisi var mıdır? Nasıl tanınır?
Kulak çınlaması beyin damar rahatsızlığının bir göstergesi değildir. Bu hastaların felç olma olasılığında da bir artış bulunmaz. Bu nedenle ileri incelemeye gerek yoktur. Ancak, çınlama sesi başkası tarafından da duyuluyor ise o zaman bu niye oluyor diye araştırma yapmak, kulağa ve boğaza bakmak, beyin damarlarını yapısal bir anormallik açısından incelemek, işitme testleri yapmak faydalı olacaktır. Yok eğer sadece kendinin duyduğu, başkasının duymadığı bir çınlama şekilde ise çoğunlukla ileri inceleme gerektirmez, hatta yapılacak olursa da bir fayda sağlamaz. Tanı koyma yöntemi kişinin çınlamayı ve özelliklerini anlatması ile olur.
Nasıl tedavi edilir? Hangi ilaçlar ile tedavi edilir?
Öncelikle hastanın kulak çınlaması konusunda aydınlatılması gerekir. Kulağın duyması bozuksa düzeltmek; kasların gevşemesinin sağlanması - gevşeme tedavisi; davranışları ve olaya bakışı değiştiren ruhsal tedaviler kısmen faydalı olabilirken, antidepressan tedavi, ruh sıkıntısını giderici tedavi fayda konusunda etkili bulunmamıştır.
"-Yok mu bunun ilacı, içsem de geçse doktor bey" söylemi çınlama için sıkça duyulan bir cümledir. Pek çok ilaç türü (trimetazidin, betahistin, pentoksifillin, gingko biloba, piracetam, vs...) denenmiş olmasına rağmen çınlamayı herkeste geçiren, çınlama tedavisinde "mutlak faydalıdır" denen bir ilaç henüz bulunamamıştır. Kısacası şu an itibarı ile ilaç ile tedavisi yoktur. Ancak bu ilaçlar yine de gerek hasta ve gerekse de hekimler tarafından denenmeye devam etmektedir.
Prof. Dr. Nefati Kıylıoğlu
Adnan Menderes Üniversitesi
Nöroloji AD, AYDIN
www.aydinnoroloji.com
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.