Takip Et
  • 28 Mayıs 2020, Perşembe

Bir filozofun akademik ve siyasi yaşam hatıraları ve düşünceleri

Muhterem Hocam,

Öncelikle hayırlı ramazanlar dilerim. Hayat ve yaşam hatıranızı dikkatlice okudum çok beğendim ve bu açıdan sizi tebrik ediyorum.

Hayatımda çok hatırat kitapları okumuşluğum vardır. Özellikle siyasi hatıraları dikkatlice okumayı çok severim. Sizin de anılarınızı zevkle, pür dikkat okudum. Bu anlamda anılar kitabınızda ilk tespitim şu oldu: Akademik bir anlayışla yazılan bir siyasi hatırat kitabı. Siyasî hatıralar, politik kriterler ile değil akademik bir anlayışla yazılmış, bu kitabın bu özelliği ile sahasının ilki olduğuna inanıyorum.

2003 yılında devlet bakanı olduğunuz zaman, yakın çevremdeki arkadaşlarıma şunu söylemiştim: Mehmet Aydın Hocam bakanlar kurulunun gözdesi olur, özellikle Avrupa ülkelerinde ise süper havalı bir bakan olur.

Hatıralarınızı okuduktan sonra, bunun matematik olarak ispatladığını görmek beni fazlasıyla mutlu etti . Devlet adamlarında tarih, kültür, felsefe sosyoloji ve diyalektikte üstün meziyet ve birikimlere sahip olmanın, devlet adamına büyük avantajlar sağladığını en iyi şekilde siz ispatladınız. Bu anlamda 70 yıllık demokrasi tarihimizde, başbakanların yanında, özellikle batı ile ilişkilerinde dışişleri bakanlarından ayrı olarak özel bakanlar olmuştur. 70 yıllık demokrasi tarihimizde, hiçbir başbakan Recep Tayyip Erdoğan kadar şanslı olamamıştır. Ak partinin yüzünü batıya en iyi anlatan bakan oldunuz ve bu açıdan da tebrikler. Birde kitabınızdaki bazı eksikleri anlatmak zorundayım, bu eksiklikleri bir iki noktada toplamak gerekiyor:

1 – 90’lı yıllarda FETÖ'cülerin meşhur Abant toplantılarında, hatıratınızda bu konuya hiç girmeyip açıklamada bulunmamanız beni şoke etti. Tahminim odur ki diğer okurlar da şoke olmuştur. Niçin bu toplantılarda başrolde olduğunuzu gerekçeli olarak anlatsaydınız daha iyi olurdu. Bunu bir eksiklik olarak görüyorum. Ayrıca ben Mehmet Ali Acar olarak, 1978’den günümüze kadar, binlerce insana Mehmet Aydın Hocamı tanıttım, lanse ettim ve sizin üstün meziyetlerinizi söyledim. İçlerinde önemli bir kitle, sizin başrolde olmanızı bana soruyorlardı ve Hocanın bu cemaatle bir ilişkisi var mı diye de ekliyorlardı.

2- Hatıratınızda, ünlü eşkıya FETÖ’den sadece yarım sayfa bahsetmeniz beni hayal kırıklığına düşürdü İslam ve millet düşmanı bu cemaat hakkında, Türkiye’de ilk konuşması gereken ilim adamı, felsefeci sizsiniz. Bu cemaatin gerçek yüzünü sizin kadar güzel hiç kimse anlatamaz. Bu FETÖ'yle ilgili hatıranızda en az on sahife olmasını hayal etmiştim.

Gelelim benim açımdan kitaba… Ben 1995 yılı Ocak ayında , İstanbul büyükşehir belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, sizinle ilgili olarak “hocamı tanıyor musun?” diye sormuştum, o da hocayı tanımadığını bana söyledi. Ben ise kendisine , bu hocayla en kısa zamanda tanışmasının siyasal yaşamına ve büyükşehir belediye başkanlığına büyük katkı sağlayacağını söylemiştim. Hatta şu cümleyi de reise söylediğimi hatırlıyorum : “ ben bu ülkenin başbakanı olsam, bu hocanın altına özel uşak veririm. Maaş vermem, hazineden dilediğin kadar para alabilirsin” demiştim. Ve bu sözlerimden iki ay sonra , bir sempozyumda sizinle tanışarak , sizinle birlikte çalışmayı teklif ettiğini siz bana söylemiştiniz. Sonraki gelişmeler de hepimizin malumu. 5 yıllık beraberlik sonrasında, Ak Parti döneminde milletvekilliği ve akabinde bakanlık…

Allah şahidimdir sizin siyâset girmenize vesile olan bir öğrencinizim. Recep Tayyip Erdoğan ile 33 senelik ileri boyutta bir hukukum vardı. Onun bu noktaya gelmesinde de çapıma göre emeğim olmuştur.

Hatırat kitabının bir kenarında, benim ismimi zikretseydiniz, inanın çok mutlu olacaktım. Ama canınız sağolsun. Zira ben, hayatta sizden çok şeyler öğrendim. Aydın şehrinde unutulmayan bir siyasetçi olarak kaldıysam, bunda 2 kişinin emeği en üst düzeydedir. Biri siz Prof. Dr. Mehmet Aydın hocam , diğer kişi ise Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı hocamdır. Hoşgörünüze sığınarak bunları yazdım. Allah’a emanet olunuz… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.