Takip Et
  • 15 Ocak 2019, Salı

Cumhur İttifakı Aydın’da sahaya inerken

Sevgili Aydın Denge Gazetesi okurları, Cumartesi gün Aydın’da Kapalı Spor Salonu’nda Cumhur İttifakı’nın Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve 17 ilçenin belediye başkan adayları kamuoyuna açıklandı ve tanıtıldı.

O gün ben de o toplantıya gittim, mahşeri kalabalığı ve kalabalığın spor salonuna yürüyüşündeki coşkuyu gözlerimle gördüm. Heyecan ve coşkuyla toplantı salonuna doğru yürüyorlardı. Adaylar akşamdan belli olduğu için ‘Kim aday olacak?’ merakı yoktu. Onun yerine partililerin spor salonuna yürümeleri sırasındaki sevinç ve coşkuları dikkatimi çekti. Öncelikle belirtmek isterim ki siyasette coşku, bana göre başarıda birinci şarttır.

AK Parti ve MHP tabanı oradaydı. İki parti de iyi kalabalık toplamıştı. Bir veya birkaç ilçeden değil, 17 ilçeden insanlar gelmişti. Bunu siyasete tercüme ederseniz parti tabanlarının belediye başkan adaylarından ileri derecede memnun olduğunu söyleyebiliriz. Bunu partililerin yüzlerinden de okuyabilirdiniz. Zaten kendileri de dile getiriyorlardı. Burada da şahsi yorumumu şöyle yapmak isterim. 2004 yılındaki mahalli seçimlerden 2019 mahalli seçimlerine kadar olan kadrolar arasında en iyi kadro... Bu hem AK Parti hem de MHP için söylenebilir.

AK Partisi 2009 ve 2014 mahalli seçimlerinden çok iyi ders çıkarmışa benziyor. AK Parti’de aday tespitinin kılı kırk yararak yapıldığı çok aşikâr. Bana göre AK Parti adaylarının hepsinin çok iyi bir arazi çalışmasının mahsulü olduğu belli. Ayrıca, partili ve o ilçede yaşayan halkın eğilimlerinin çok iyi tespit edilmiş olduğunu gördüm.

Bildiğiniz gibi seçmenin yüzde 75’i 5 ilçede oturuyor. Efeler, Nazilli, Söke, Didim ve Kuşadası ilçeleri. Bunlardan Didim, Söke, Kuşadası ilçelerinde 2014 seçimlerinde ve ondan sonraki seçimlerde CHP’nin büyük fark atması ve büyükşehir belediyesini alması AK Parti Genel Merkezi tarafından çok iyi irdelenmiş. Bana göre seçmenin yüzde 75’inin yaşadığı ilçelerdeki Cumhur İttifakı’nın adayları, o ilçelerin sosyo-siyasi ve sosyo-kültürel dokuları çok iyi tespit edilerek belirlenmiş. Bu keyfiyet 2019 yılındaki mahalli seçiminde de başarının birinci faktörü olacaktır. Bu açıdan ilgili genel merkez yöneticilerini tebrik ediyorum. 5 ilçenin belediye başkan adayları da kamuoyu tarafından çok iyi tanınıyor. İlçelerinde, siyasî ve sosyal etkilerinin çok iyi bir noktada olduğu o ilçelerin tarafsız insanları tarafından da kabul ediliyor. Bu 5 ilçede Cumhur İttifakı’nın adayları seçilirse, Büyükşehir Belediye başkanlığı da muhtemelen Cumhur İttifakı’na geçer. Diğer 12 ilçede Cumhur İttifakı’nın hiçbir sıkıntısı yoktur. Yerel ve genel değişkenler göz önünde bulundurulduğunda bunun böyle olduğunu açıkça görürüz. Bu 12 ilçe, 24 Haziran’da açıkladığı milletvekili adaylarıyla CHP’nin niyetini çok iyi kavramış, bu siyaseti asla kabul etmediğini ifade etmiştir. Aydın’ın bu 12 ilçesindeki tarihi doku, siyasal, sosyo-kültürel yapı, CHP yapmak istediği algı operasyonunun çok iyi kavramıştır. Düşünebiliyor musunuz, bir dönem milletvekilliği yapan ve Aydın şehrinin bağrından çıkan Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Metin Lütfi Baydar, Deniz Baykal’ın has adamı diye listeye dahi girememiş ve bunun sonucunda CHP 24 Haziran’da yüzde 34 reye mahkum olmuştu. Üstelik Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi çok önemli bir avantajı olmasına rağmen.

Bu 12 ilçeden, 2 ilçenin belediye başkanlarını sizlere aktarayım. İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, 2009 yılı seçimlerinde belediye başkanlığını kaybedince bir gün sonra çalışmalara başlamış, 5 sene boyunca İncirliova halkıyla çok iyi bir bağ kurmuş,2014 yılında belediye başkanlığını kazanmıştır. Üstelik İncirliova’nın sosyo-kültürel yaşamının farklılığına rağmen. İnsanlarla kurulan birebir ilişki, mahalli seçimlerde başarıda birebir etkendir. Şimdiden söylüyorum İncirliova’da bu başarı yine gelir. 2. İlçe ise Kuyucak ilçesidir. Kuyucak’ta son 30 senenin mahalli seçimlerine baktığınızda CHP egemen bir ilçe olduğunu görürüz. Siyasi tarih bunu söylüyor. Ama Pamukören’deki 30 yıllık milliyetçi muhafazakâr bir doku o yörede saygın olan Ertürk ailesi ismiyle birleşince 30 yıllık CHP kalesi birden AK Parti kalesi oluverdi. Bugünden söylüyorum, 30 sene CHP Kuyucak’ta belediye başkanlığını alamaz.

Bu çok isabetli belediye başkan adaylarının şimdi de çok iyi belediye meclis üyeleriyle tamamlanması gerekir. Bu keyfiyet bana göre sonuca götürecek son etkendir. Eğer Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Cumhur İttifakı’na geçmesini istiyorlarsa burada herkes kendi nefsine gem vurmak zorundadır.

Bu seçimin bir başka özelliği Çerçioğlu ile Savaş rekabetini dahi gölgelemektedir. CHP ve İYİ Parti 81 vilayette birlikte seçime girme çalışması içindedir. Bu açıdan bu seçim mahalli seçimlerin çok çok ötesinde bir anlam kazanmıştır. Biz Aydınlıları ilgilendiren kısmıysa Türkiye’nin demokratik yaşamına şekil veren Aydın şehri, CHP etiketli belediye başkanından kurtulursa, manevi azaptan kurtulur. Zira, 1960 ihtilalinin oluşmasında CHP talihsiz bir görev yapmıştır. Çünkü Türkiye’nin neresine giderseniz gidin insanlar Aydınlılara şunları söylüyor; “Siz nasıl bir şehirsiniz ki Adnan Menderes’in şehrini CHP’ne kaptırıyorsunuz. Bu CHP ki DP ve Adnan Menderes’e ihtilal yapılmasında ve asılmasında en büyük siyasi faktörlerden bir tanesidir. Aydınlıların bu zilletten kurtulması için Cumhur İttifakı’na düşen en büyük vazife, şahsi nefislerine gem vurarak çok çalışmaktır. Zira başarıya götüren birinci faktör çalışmaktır. Koskoca Osmanlı İslam İmparatorluğu, öncelikle dualarla değil çok çalışmakla meydana gelmiştir vesselam.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.