Takip Et
  • 18 Mart 2019, Pazartesi

Neşe Menderes: "31 Mart'ta zafer, Cumhur İttifakı'nın ve Aydın şehrinin olacaktır."

 

1) Sayın Neşe Menderes, Aydın kamuoyu ve hukuk dünyası sizi çok iyi tanıyor. Ama siyaset dünyasına yeni giriyorsunuz. Bu anlamda bize kendinizi tanıtır mısınız?

Karpuzlu’nun Abak Köyü’nde doğdum. Kamil ve Ayşe (Yurdagül ) Karatosun’un bir erkek iki kız çocuklarından biriyim. Karpuzlu’nun tüm köyleri bizim köyümüzdür. Anneannem Hatıpkışlalı, anne dedem Ulukonak'lı, babaannem Ömerler Köyü’nden olup teyze, hala, dayı, amca ve dünürler vb. kan ve sıhri hısımlarımın tamamı Karpuzlu, Çine ve Aydın Bölgesi’nde yaşarlar. Biz geniş bir aileyiz. Ailemin Karpuzlu’nun köylerinde tarım, hayvancılık ve zeytincilik yapmakta olması nedeniyle Abak Köyü’nde ilk okulu, Karpuzlu ve Çine’de orta okulu tamamladım. Ailemin de kısmen Aydın’da Cuma Mahallesi’nde yaşıyor olması nedeniyle Aydın Efeler Lisesi’nde eğitimimi tamamladım. Liseden sonra Konya Selçuk Üniversitesi’nde hukuk eğitimimi alarak Aydın'da avukatlık yapmaya başladım.

Staj dönemindeyken hayatımın şansı dediğim Çine’de siyasetçi ve avukat olan Yılmaz Menderes'le tanıştım.1992 yılında evlendik. Allah bize Necdet Kaan ve Doğukan isimli pırlanta gibi çocuklar verdi. Necdet Kaan Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra İstanbul’da avukatlık yapmaktadır. Doğukan ise aynı üniversitede hukuk fakültesinde öğrencidir.

Çocukluğumdan itibaren devam ettirmesem de öğrenmenin gerekli ve yararlı olduğu yönündeki hayat anlayışıyla yetiştiğimizden tarım alanında ve köyde yapılan tüm işleri bilirim. Öyle ki çocukluğumda pazarcılık deneyimimiz bile oldu.

Aydın'da 27 yıldır avukatlık yapmaktayım. 8 yıldır eşim Yılmaz Bey ile birlikte Menderes Hukuk Bürosu’nda genç avukat arkadaşlarımız ve büro personelimizle, 15-18 kişilik ekiple hukuk alanında hizmet vermekteyiz. Halen avukatlık mesleği yanında, öğretim görevlisi olarak çalışmalarım ve kadın hakları ve şiddetle mücadele konusunda eğiticilik yaptığım birimler mevcuttur.

 

2) Avukatlık dünyasında iyi bir kariyeriniz var. Şehrin tanınmış avukatları arasında yer alıyorsunuz. Bu noktaya nasıl geldiniz?

Kariyer ve tanınmışlıkla ilgili beyanınız beni onore etti. Hayatım boyunca ve mesleğimi icra ederken de hep iyi insan olmaya çalıştım. Dürüst davrandım. Çalışkan ve insanlara faydalı olmaya çalıştım. İnsanların hayatlarına iyi dokunuşlar yapmak beni hep mutlu etti. Öyle ki mesleğim dışında da hep çalışmalarım oldu. Aydın Barosu Yönetim Kurulu üyeliklerinde, Türkiye Barolar Birliği delegeliğiyle TÜBAKKOM ve çevre komisyonlarında çalıştım. Uzun yıllardır ve halen kadın ve çocuk hakları alanında sivil toplum örgütleri ile de eğitim çalışmaları yapıyorum. Kadın hakları ve kadına karşı ve Aile İçi Şiddet alanında ve uluslararası çalışmalarda bulunduğum platformlarda bildirilerim ve sunumlarım oldu. Bu çalışmalar benim farkındalıklarımı artırdı ve beni topluma nasıl faydalı olacağım konusunda geliştirdi.

Yaptığım işlerde hiçbir zaman başka beklentiler içine girmedim. Sadece yaptığım işe hedeflendim. Nasipmiş bunun sonucu beni meslekte ve insan olarak iyi bir yere getirdiğini söylediniz. .

3) Neşe Hanım, Efeler Belediyesi 1. sıra meclis üyesi adayısınız. Muhtemelen Büyükşehir meclis üyesi olacaksınız. Bunun sonucunda Aydın’ın 17 ilçesiyle ilgili mecliste çalışmalarınız olacak. Bu açıdan duygu, düşünce ve projelerinizi alabilir miyim?

Duygu olarak mutluyum. Düşünce olarak daha çok insana yardım edebileceğim. Hukukçuyum, yasaların uygulanmasında da destek verebilirim. Mustafa Savaş Bey’in açıkladığı projeler Aydın'ın gerçek anlamda büyükşehir olması için şanstır. Tüm projeler uygulanabilir ve kaynakları hazırlanmış durumdadır. Sadece Aydınlıların şehri düşünmesi ve Cumhur İttifakı'na oy vermesi gerekiyor. Yani Büyükşehir için, Aydın için AK Parti'ye, Mustafa Savaş’a oy vermesi gerekiyor. Projeler; AYKART projesi, ulaşım ağı, her mahalleye park ve kreş, kadınların emeğinin ve kültürel isteklerinin değerlendirilmesi, sosyal kültürel alanların yapılması ve yapılan faaliyetin o mahalleye özgü artılar katması için çalışmaların yanında Kadın sorunları konusunda çözüm odaklı çalışmalar yapılmasına olanak sağlamak, sivil toplum örgütlerinin eğitim çalışmalarını yapabilecekleri, konferans salonları tahsis etmek, kadınların bireysel olarak ürettikleri (evlerde, halk eğitim merkezlerinde kurslar dahil olmak üzere) tüm ürünleri satabilecekleri, sergileyebilecekleri sürekli alanlar tahsis etmek, toplumdaki şiddeti önleyici tüm argümanları kullanarak şiddeti Aydın İl ilçe ve merkezlerinde önlemek amaçlı çalışmalarda öncü olmak, tüm kurumlar arasında multidisipliner bir yaklaşımla sorun çözme konusunda diyalog ortamıyla birlikte çalışmalar yapılmasına katkı sağlayacağıma inanıyorum. Bence Aydın için tarım, turizm ve termal üçlüsü çok önemli. 50 000 kişi istihdam sözü çok önemli. SİT alanı olan yerleşim yerlerinde doğal yapıyı bozmadan turistik cazibe merkezi haline getirilerek bu alanlara değer katılması vb. Aydın'ı büyükşehir yapacak birçok proje...

4) Neşe Hanım son on yıl Aydın Belediyesi bir kadın belediye başkanı tarafından yönetilmekte. Bu açıdan bu şehrin son on yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kadın belediye başkanımız ne yazık ki hiçbir şey yapmadı. Yapamadı demiyorum, çünkü yapmadığını siyasi düşünmeyen herkes kabul ediyor.

İmar yönetmeliği, muhtarlar için düzenlemenin yapılmamış olması, UKOME çalışmalarındaki sıkıntıların giderilmesi yönünde düzenlemelerin yapılmamış olması, kurumlar arasındaki ve diğer ilçe belediyeleriyle olan anlaşmazlıklar, sivil toplum örgütlerine büyükşehir belediyesinin kapısının kapatılması vb. pek çok sayılabilecek eksik işler Aydın'ın ismi dışında büyük şehir olamadığının kanıtıdır.

Öyle ki ilimizde hemcinsleri olan kadınlarla ilgili hiçbir şey yapmadığı gibi daha da kadınların çalışmalarına engel olacak düzeyde iletişim bozukluğu yaşadı. Kendisi kadınlar sayesinde kazandığı halde, billboardlardaki kendi reklamları ile algı yaratmaya çalışmış; kadın dostu ve çocuk dostu gibi içselleştirmediği eylem ve fiilleri ile sadece göz boyamış; Aydın'a değer katmamıştır.

5) Cumhur İttifakı'nın Aydın Büyükşehir Başkan Adayı Mustafa Savaş 31 Martta belediyeyi teslim aldığında size çok büyük görevler düşeceği anlaşılmakta. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyim?

Ben de büyükşehir meclis üyelerinden sadece bir tanesiyim. Söz verdiğimiz projeleri yapmak için çok çalışmak zorunda olduğumuzun hepimiz bilincinde olacağım. Tüm bilgi ve tecrübelerimi Aydın için kullanmaya hazırım. Mevzuat olarak ve hukuki yapılması gerekli olan konularda ve yukarıda açıkladığım alanlarda görev ve hizmet bilinciyle iyi şeyler yapmak isteği bende mevcut olup Aydın'ı gerçek bir büyükşehir yapacağımıza inanıyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.