Takip Et
  • 26 Nisan 2018, Perşembe

Hey on beşli on beşli, Tokat yolları taşlı

Sevgili Aydın Denge Gazetesi okurları yukarıdaki başlığı bilerek ve isteyerek attım. Rumi 1315 doğumlu yani 19 yaşındaki gençlerin Çanakkale’de cepheye sürülmesi ve onlardan bir gencin öyküsüdür.

Sultan Reşat vatan için Çanakkale’de şehit sayısı hızla artınca bir kanunname ile 1315 doğumlu gençlerin askere alınmasını emreder. Bütün Türkiye’den gençler Çanakkale’ye gelirken Tokat yöresinden Hüseyin de askere çağırılır. Hüseyin askere giderken o yöreden Hediye kızımızla söz keser ve askerden dört beş senede dönemeyince yaşlı birisiyle evlendirilir.

Ve yıllar içerisinde başına bin türlü musibetler geldikten sonra Tokat’ı terk eder. Daha sonra Hüseyin cepheden gelir. O da hediyesini bulamaz o da Tokat’ı terk eder.

Bu öykü üzerine on beşli şiiri yazılır.

Şiir şöyledir:

Hey on beşli on beşli

Tokat yolları taşlı.

On beşliler gidiyor

Kızların gözleri yaşlı.

Aslan yarım kız senin adın HEDİYE

Ben dolandım sende dolan gel beriye.

Fistan aldım endazesi on yediye.

Sevgili okurlar tarihimizde on beşliler bir deyim bir manevi kavram olmuştur.

Ve yüz yıldan beri de on beşliler deyimi nesiller boyu devam edip 2018 yılının nisan ayına kadar gelmiştir. Ama 2018 nisan ayında siyasi yaşamımızda CHP VE İYİ PARTİ bu kavramı korkunç boyutlarda kirletmişlerdir. Bu sebepten dolayı yazımı kaleme alıyorum.

Bildiğiniz gibi 15 adet CHP milletvekili kendi partilerinden istifa edip İYİ PARTİ’YE geçmişler bunların sonucunda Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimine İYİ PARTİ seçime katılma hakkı kazandı. Tepeden baktığınız zaman bu işin organizasyonunda CHP genel merkezinin etkin olduğu belli oluyor. Ve İYİ PARTİ genel başkanı bunu büyük bir sevinçle kabul ediyor. Bütün bunların sonucunda bu siyasi manevra siyasal yaşamımıza on beşliler hareketi olarak geçiyor ve on beşliler deyimi olarak siyasal arşivimizde kayıt düşülüyor. Bu CHP öyle bir parti ki demokrasi tarihimize hep deyimler kazandıran parti olarak bilinir. Hatırlarsanız 1980 öncesi siyasal yaşamımıza bir deyim kazandırmıştı bu CHP. Güneş Motel diye 40 sene sonra dahi hatırlanan bir deyimdir bu. Gençlerimiz hatırlayamaz diye bahsedeyim. 1980 öncesi Asalet Partisi’nden istifa eden 9-10 millet vekili CHP Güneş Motel’de kapalı kapılar arkasında görüşerek bu 10 milletvekilinin hepsini bakan yaparak iktidar oldu.

Ve Bülent ECEVİT Başbakanlığa geldi. Ve üstelik merhum Ecevit Türk siyasi yaşamının en temiz siyasetçisi olarak medya tarafından milletimize lanse edildi. İşte bu olay siyasi yaşamımıza Güneş Motel diye geçti ve sonucu itibari ile demokrasi tarihimizin kara bir lekesi olarak kaydedildi.

 

İşte tam 40 yıl sonra farklı bir liderle yine bir siyasi operasyon yaparak 15 CHP milletvekili iyi partiye geçti. Ve bunların sonucunda 15’ler diye siyasi yaşamımıza bir deyim kazandırdı. 40 senede CHP’de değişen hiçbir şey yok gibi gözüküyor. Ama bu seferki deyim bizi 100 yıl öncesine götürdü. Çanakkale cephesinde on binlerce asker şehit oluyor ve onların yerine 1315 doğumlu gençler cepheye sürülüyor. Hüseyin’in bölüğünün tüm askerleri şehit oluyor. Şimdi size soruyorum 1315’li askerlerimiz vatan savunması için emperyalist İngilizler ve onların taşeronlarıyla savaştılar. Ve bu İngilizleri topraklarımıza sokmadılar. Vatan için canlarını vererek bu topraklarda ezan ve bayrağı indirtmediler. Şimdiki on beşliler diye adlandırılan Milletvekillerini bu siyasi hareketleri ile neyi amaçlıyorlar. İngiltere ve Amerika’ya karşı mücadele etmek için mi istifa ettiler yoksa İngiltere ve Amerika’ya Orta Doğu’dan defolun gidin diyen Recep Tayyip Erdoğan’ı yıkmak için mi bir araya geliyorlar.

 

Türkiye seçime giderken bütün dünya görüyor ki AK PARTİ iktidarı sadece CHP ve benzeri partilerle mücadele etmiyor onların ötesinde Amerika ve Avrupa ülkeleri ile de mücadele ediyor. Bunun onlarca ispatı var. Bunu çok tipik bir örneğiyle ispatlayayım Avrupa ülkelerinin çoğu şimdiden karar aldılar Türkiye’den siyasi partilerin kendi ülkelerinde seçim propagandası yapmaması için bunun CHP için alındığını söyleyen bir kişi çıkar mı acaba PKK terör örgütüne Avrupa’da serbest propaganda yapmak izni veren batı ne kadar sahtekâr BİR demokrat olduğunu ispatlamıştır.

İşte bu seçimin en büyük özelliği seçimden öteye tarihi ve siyasi anlamı olduğudur. Bugünden ilan ediyorum ki Amerika ve Avrupa ülkeleri AK PARTİ’nin bu seçimden başarısız çıkması için her türlü üçkâğıtçılığı ve antidemokratik uygulamaları başlatacak işte 100 yıl ile on beşliler arasındaki siyasi ve manevi ahlak farkını burada bulabilirsiniz. Bugün nasıl 40 yıl öncesi Güneş Motel deyimi bu günlere gelmişse 2071 yılında da bu topraklarda yaşayan milletimiz on beşliler deyimini hatırlayacaktır. İşin en acı tarafı şudur bu olay gerçekleştikten bir gün sonra 23 Nisan törenlerinde TBMM de en fazla konuşan Özer ismindeki genel merkez görevlisi olmuştur. Birde utanmadan sıkılmadan yüzü dahi kızarmadan el kol işareti yaparak ülkenin Cumhurbaşkanına ve Silahlı kuvvetler başkomutanına hakaret etmeye devam etmiştir. 15 seneden beri hakaret üzerine siyaset yapanlar bu siyasi arenada yok olmaya mahkumdur. Çünkü siyaset hakaret sanatı değil politika üretme sanatıdır. CHP’liler bu evrensel gerçeği öğrenmediği sürece siyasette yok olmaya mahkumdurlar.

Siyaset inançlar ve fikirler üzerinden yürütülür. Bu yolda yürüyenlere ve yönetenlere başarılar diliyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.