Takip Et
  • 7 Nisan 2016, Perşembe

Mithatpaşa’dan Vodafone Arena’ya

Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün yeni muhteşem stadı önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Türkiye’nin en azametli ve muhteşem stadı olacağı şimdiden spor kamuoyu tarafından tescil edildi bile. Ama bu muhteşem stat asla bir spor mabedi olmayacak. Çünkü Beşiktaş Kulübü maneviyat esaslarına göre kurulmuş olan bir kulüptür. Günümüz spor yazarlarının icat etmiş oldukları spor mabedi kavramına karşı çıktığımı belirtmek isterim.

Beşiktaş Spor Kulübü Türkiye’nin ilk spor kulübüdür. Kuruluş tarihi 1903 yani 2. Abdulhamit’in sultanlığı zamanında kuruldu bu güzide kulüp. Kulübün ilk renklerinin kırmızı-beyaz olduğu daha sonra ise Osmanlı’nın balkanları kaybetmesi ile sonuçlanan 1912 Balkan Savaşı sonrasında siyah-beyaz matem renklerine döndüğü rivayet edilir. İşte burada Beşiktaş Spor Kulübü'nün manevi güzelliği başlar. Bir spor kulübünün maneviyatının derecesi yavaş yavaş tecelli eder. Yıllar boyunca da bu tecelli devam eder. Adeta Beşiktaş Kulübü'nün yönetici ve futbolcuları şunu haykırmaktadırlar; ‘Osmanlı olmadan balkanlar olamaz. Balkanlar da olmadan Osmanlı asla olmaz.’ İşte bu matem renklerinden 5 yıl sonra ise Osmanlı Cihan İmparatorluğu boğazın sularına gömülmeye başlamıştır bile. Bir de 20. Yüzyılın 80 milyon Avrupalının ölümüyle sonuçlanan 1. Ve 2. Dünya Savaşlarının Balkanlar meselesinden çıktığını gördüğümüz zaman Beşiktaş Kulübü'nün matemini, haykırışını ve manevi derinliğini daha iyi anlarız. Hatta biraz daha ileri götüreyim 3. Dünya Savaşı'nın staj provasının 1990’lı yıllarda yine Balkanlar'da yaşandığını hatırlamamız gerekiyor.

EMEKLİ MAAŞLI BAŞKAN

Beşiktaş Kulübü çok enteresan sosyal özellikler ortaya koyan bir kulüptür. Bu açıdan nevi şahsına münhasır bir kulüptür. Sporda ahlaki özellikte olmayı tüzüğüne yerleştirmiş bir kulüptür. Profesyonel olmasına rağmen amatör ruhu sosyal ve tarih olarak günümüze kadar getirebilmiştir. İnsan ruhunu ve ahlakını ön plana çıkaran bu kulüp 113 yıllık geçmiş tarihi ile Fenerbahçe ve Galatasaray’dan çok farklı özellikler sergilemiştir. Bana göre en büyük farklılığı şudur; Bildiğiniz gibi Beşiktaş’ın 2 tane efsane başkanı vardır. 1 Hakkı Yeten. 2 Süleyman Seba. Bu iki efsane başkanın 2.si olan Süleyman Seba, son 40 yılın yakın tarihimizdeki başkanıdır. Diğer iki büyük kulübümüzdeki başkanlar İstanbul’un en zengin iş adamları arasından seçilmiştir. Fakat Süleyman Seba, 15-20 yıl Beşiktaş’ın efsane başkanı olarak hizmet ederken emekli devlet memuru olarak sadece bu günün parasıyla bin 500 TL geliri olan tek istisna başkandır. Diğer 2 kulüpte parayı veren düdüğü çalmıştır ama bu, Beşiktaş’ta gerçekleşmemiştir.

MEŞHUR ÇARŞI GRUBU

Bir de Beşiktaş’ı diğer kulüplerden farklı gösteren en büyük sosyal özelliği meşhur Çarşı Grubu'na sahip olduğu taraftar topluluğudur. Bu taraftar topluluğu sosyal olaylara karşı son derece duyarlı, zalimlere karşı ise isyankâr bir eda ile karşı çıkagelmişlerdir. Dünyada eşi benzeri olmayan bu Çarşı Grubu'nun 90 dakika boyunca takımına çılgınca sahip çıkması bütün dünya spor basını tarafından hayranlıkla izlenmektedir. Bu taraftar kitlesi toplumsal ve sosyal meselelere karşı da çok duyarlı bir topluluk olmuş, toplumun menfaati olan meseleleri kendisi için duyarlı hale getirmiştir. Bunlardan bana göre en anlamlısı Filistin’deki mazlum halkın İsrail zulmüne karşı ayaklanmasına Çarşı Grubu olarak sahip çıkmış ve stadın içinde ve dışında bu zulme karşı isyan naraları atmışlardır. Bu Çarşı Grubu'nun dinamikliğini fırsat bilen bazı güç odakları iç politikada AK Parti aleyhine dönüştürmeye çalışmışlar fakat asla muvaffak olamamışlardır. Çünkü bu çok çirkin bir niyeti kapsamaktadır. İşte bu toplumsal ve tarihi sorumluluğu bu takımı çok farklı kılan özelliklerindendir.

Mazisi şanla ve şerefle dolu olan bu spor kulübümüze bu muhteşem stat helal olsun, hayırlı olsun. Bu statta Türk futbolunu dünyaya çok iyi tanıtsınlar. Eskilerin tarihi ismiyle Mithatpaşa Stadı yeni adıyla Vodafone Arena Stadı Beşiktaş Kulübü'ne hayırlı olsun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.