Akdeniz mutfağında önemli bir yeri olan ceviz, bitkisel protein kaynağı ve yüksek besin değeri olan bir yağlı tohumdur. Cevizde B ve E vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, çinko, demir, selenyum gibi mineraller bulunmaktadır. Vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle sağlık açısından önem verilmesi gereken bir gıdadır. Lezzetli ve sağlığa olumlu etkili kuru yemişlerden biri olan cevizin vücuda etkileri şunlardır:
Diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı korur.
Omega-3 miktarı en yüksek olan kuru yemiştir.
Trigliserit ve LDL (kötü) kolesterolü düşürür.
Sindirim sistemini düzenler.
Sağlıklı doymamış yağ asitleri içerdiği için daha uzun süre tokluk sağlar.
Üreme sağlığı ve fertilite için faydalıdır.
Zihinsel ve bilişsel aktiviteyi artırır.
Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer riskini azaltır.
Antioksidan maddeler içerdiği için kanser önleyici, hücre yenileyici ve yaşlanma karşıtı etki gösterir.
Cilt, tırnak ve saç sağlığını korur. Hücreleri güçlendirir.
Depresyonu azaltır ve daha mutlu hissetmeyi sağlar.
Her gün düzenli olarak ceviz tüketilmesiyle konsantrasyon ve hafıza performansı artar.
Ara öğünlerde, kuru incir veya kayısının içine, meze, salata, poğaça gibi evde yapılan yiyeceklere ceviz eklenebilir.
Kilo verme ve kilo koruma döneminde aşırıya kaçılmamalıdır. Günde 2-3 adet cevizle tüketimin sınırlanması gerekir.
Sağlıklı Ara Öğün Örneği
1 adet hurmayı ikiye bölüp çekirdeğini çıkarın.
İçine ceviz parçaları ekleyin.
Hazırladığınız hurmayı kakao ile kaplayıp tüketin.
Çay, kahvenin yanında tatlı ihtiyacınızı karşılayacak ve ceviz içeren bu seçenekten 1-2 adet tercih edebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.