Kış aylarının en çok tercih edilen içeceklerinden olan bitki çayları yeterli ve dengeli beslenmeye destek olmaktadır. En sık bağışıklığı güçlendirmek, ödem atmak, zayıflamaya yardımcı olmak veya gribal enfeksiyon semptomlarını azaltmak için kullanılmaktadır. Bu faydalara ek olarak birçoğunda antiinflamatuar (iltihap önleyici) ve anti kanserojen etkileri de bulunmaktadır. İçerdiği flavonoidler ve fitokimyasallar ile vücut direncini artırıp kış aylarının sağlıklı geçirilmesini sağlar. Doğanın sunduğu faydalı bitki çaylarından bazıları şunlardır:
KEKİK ÇAYI: Antioksidan maddeler içerir. Kanser önleyicidir. Bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabı ve enfeksiyonu azaltır. Toksin atmaya yardımcı olur. Ağrı azaltıcı etkisi bulunur. Kaynatmamak gerekir. Sıcak suda yaklaşık 5 dk. demlenir. Günde 1-2 fincanı geçmemek gerekir.
Dikkat: Hamilelik döneminde, böbrek hastaları veya kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda olumsuz etki yapabilmektedir.
KUŞBURNU ÇAYI: Kuşburnu meyvesi C vitamininden zengindir. C vitamini demir emilimini artırır ve kansızlığa karşı korur. Antioksidan aktivitesi güçlüdür ve kanser önleyicidir. Bağışıklığı güçlendirir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur. Kan kolesterolünü düşürür.
Hazırlanışı: Kuşburnu, suyla 5-10 dk. kaynatılır ve kuşburnu meyveleri yumuşayınca kaşık ile ezilir. Vitamin kaybı olmaması için çok uzun süre kaynatılmaz. Süzdükten sonra sıcak olarak tüketilir.
Dikkat: Hamilelik döneminde ve böbrek taşı olan hastaların çok tercih etmemesi önerilir.
IHLAMUR ÇAYI: Sakinleştirici etkisiyle ön plana çıkan bu çay vücudu toksinlerden arındırır, idrar söktürür. Şişkinliği azaltır. Ödem atar. Hazmı kolaylaştırır. Stresi, anksiyete ve depresyonu azaltır. Kas spazmlarını azaltır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını ve öksürüğü azaltır. Kaynatılmaması gerekir. Sıcak suda demlenerek hazırlanır.
ADA ÇAYI: Üst solunum yolu iltihaplarını azaltır. Antiseptik ve balgam söktürücüdür. Öksürüğe iyi gelir. Aşırı terlemeyi azaltır. Menopoz döneminde faydalıdır. Aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Dikkat: Hamilelik ve emziklilik döneminde çok kullanılmamalıdır. Kan basıncını etkileyebilir.
PAPATYA ÇAYI: Grip, nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir. Antiinflamatuar (iltihap önleyici) maddeler içerir. Cildi güzelleştirir. Uykusuzluğa iyi gelir. Anksiyeteyi azaltır. Sakinleştirir. Kasları gevşetir ve krampları azaltır. Baş ağrısını önler. Şişkinliği azaltır.
Dikkat: Epilepsi hastalarında, hamilelik ve emzirme döneminde fazla tüketilmemelidir. Bazı kişilerde alerjiye neden olabilmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.