Yeni doğan bir bebek için en ideal besin olan anne sütü bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereken birçok makro ve mikro elementleri içerir. Emzirme döneminin hem anneye hem bebeğe oldukça önemli katkıları bulunur. Anne ile bebek arasındaki bağın güçlenmesini sağlar. Anne sütünün içeriğini etkileyen bazı faktörler bulunur. Bunlar; gebelik yaşı, annenin beslenme düzeni, emzirme süresi, yaş, metabolik hastalıklar, kullanılan ilaçlar gibi faktörlerdir. 6. aya kadar anne sütü dışında başka bir besine ihtiyaç yoktur. 6. aydan sonra yavaş yavaş ek besine başlanmalıdır.
Doğumdan sonraki 5 gün içinde kolostrum, 6-15. günlerdeki süte geçiş sütü, 15. günden sonra da olgun süt olarak adlandırılır. Her evde de bebeğin ihtiyacına göre oluşan sütün içeriği farklılık gösterir. Emzirme sırasında ilk gelen süt sıvı ve mineralden, emzirmenin sonuna doğru gelen süt ise yağdan zengindir. Bu nedenle emzirme süresi önemlidir.
ayrıca anne sütünde büyüme faktörleri bulunur. Doku büyümesi, sinir sistemi ve bağırsak gelişmesi, damar sisteminin gelişmesi için gereklidir.
İmmünolojik faktörler de içerir. Bağışıklığı güçlendiren, enfeksiyonlara karşı koruyan maddeler bulunur.
Pratik bir besleme yöntemidir ve hazırlama gerektirmez.
Steril ve ideal sıcaklıktadır.
içerdiği immünoglobulinler, sitokinler, makrofajlar ve T lenfositler bağışıklığın güçlenmesini sağlar.
Anne sütü A,C,E vitaminleri açısından yeterlidir. D ve K vitaminleri doktor kararıyla ek olarak verilebilmektedir.
Kalsiyum, çinko, demir gibi bebeğin ihtiyacı olan mineralleri de içerir.
Büyük kısmı sudan oluşur.
İnek sütünde alerji yapabilen B-laktoglobülin bulunurken anne sütünde bulunmaz.
Doygunluk sağlayan leptin hormonu ile bebeğin doymasını ve içerdiği prebiyotikler ile bağırsak sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendiren anne sütü, gelecekte oluşabilecek hastalıklara karşı önlem alma konusunda en önemli besin kaynağıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.