Vücut geliştirme ve birçok spor dalında beslenmeye ek olarak alınan protein tozları sporcuların hedefine ulaşması için kolay bir yol olarak görülmektedir. Yüksek yoğunlukta ağırlık egzersizleri yapanlarda, diyete ek olarak alınan proteinin vücudun ihtiyacını karşıladığı fikri ön plandadır. Düzenli egzersiz yapan bireylerde ve sporcularda günlük protein ihtiyacı kilogram başına en fazla 1-1,5 gramdır. Sporcular üzerinde yapılan bazı bilimsel çalışmalara göre ihtiyaçtan fazla protein alınmasının kas gelişimine etkisi olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca protein tozlarının içeriğinde yapay tatlandırıcı, şeker ve zayıflatıcı bazı maddeler yer alabilmektedir.
Proteinlerin vücutta çok önemli fonksiyonları bulunur. Kasları güçlendirme, doku onarımı, yaraları daha hızlı iyileştirme gibi esansiyel görevleri vardır. Yetersiz beslenme sonucu protein eksikliği oluşabilir. Onun dışında yeterli ve dengeli beslenme ile protein ihtiyacı karşılanabilir. Sporcular için diyetin karbonhidratla desteklenmesi gerekir. Yetersiz karbonhidrat alımı sonucunda enerji kaynağı olarak proteinler kullanılacağından kas kaybı olur. Bunu engellemek için proteine ek olarak mutlaka karbonhidrat içeren ekmek, makarna, çorba, meyve gibi yiyecekler de yer almalıdır. Performansın artması ve kas gelişiminin devam etmesi için karbonhidratın besinlerle alınmasına özen gösterilmelidir.
Fazla protein ve aminoasit suplementi tüketmenin etkileri şunlardır:
Uzun vadede böbrek fonksiyonlarında bozulma
İdrarla kalsiyum atılmasını artırarak kemik sağlığında bozulma
Vitamin ve mineral emiliminin azalması
Karaciğere fazladan yük getirme gibi etkileri olabilmektedir.
Ayrıca proteinin de fazlası vücutta yağ olarak depolanır. Profesyonel sporcularda eğer protein ihtiyacı günlük beslenme ile karşılanamıyorsa ek olarak protein desteklerinden yardım alınabilir.
Doğal olarak kaliteli protein içeren gıdalar özellikle hayvansal protein içeren besinlerdir. Bunlar; yumurta, derisiz tavuk ve hindi eti, kırmızı et, balık ve süt ürünleridir. En kaliteli protein ise yumurtada bulunur. Bitkisel protein kaynakları ise; mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller, yağlı tohumlar (kabak çekirdeği, ceviz, badem vb.) ve tam tahıllardır. Yeterli ve dengeli beslenmede hem hayvansal hem bitkisel protein kaynakları birlikte yer almalıdır.
Kas geliştirmek ve hedefe ulaşmanın en iyi yolu doğru beslenmeden geçer. Spor yapıyorsanız ve protein veya aminoasit desteği kullanma fikriniz varsa mutlaka bir beslenme uzmanına danışmanızı öneririm.
Yulaf Ezmeli Omlet
2 adet yumurta
2 yk yulaf ezmesi
4 yk lor peyniri
1 yk süt
1 tk zeytinyağı
Pul biber, karabiber, tuz
Maydanoz
Yumurta ve süt çırpılır. Diğer malzemeler eklenir. Ve tavada pişirilir. Protein içeriği yüksek sporcu omleti hazır. Haftada 3-4 gün kahvaltıda tercih edebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.