Takip Et

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

Bazı besinlerin dost mu düşman mı olduğuna karar verebilmek için yalnızca kilo durumunuza olan etkisini değerlendirmemek gerekir. Vücuda verdiği enerji yani kalorisi dışında dikkat edilmesi gereken kriterler şunlardır;

Glisemik yükü (kan şekerini yükseltme etkisi)

Lif (posa) içeriği ve çeşidi

Probiyotik-prebiyotik olması

Antioksidan vitamin ve mineral içeriği

Kan değerlerini etkileme özelliği

Hastalığa özel etkileri

İlaçlarla olan etkileşimi

Hazırlama/ pişirme yöntemi

Katkı maddesi ve eklenti madde (şeker, yağ vb.) içeriği

 

Satın aldığınız yiyeceklerin etiketini okuyabilmek gerekir. Kaloriden ziyade içerdiği katkı maddeleri ve besin içeriği incelenmelidir. Yağ, şeker, tuz ve diğer maddelerin miktarına bakılmalıdır.

Glisemik yükü yani kan şekerini yükseltme etkisi fazla olan besinler beyaz un, rafine şeker, pirinç, patates gibi nişastası yüksek besinler özellikle diyabet hastalarında kan şekerinde hızlı yükselmeye neden olarak hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilir.

Barsak sağlığınızı koruyan probiyotik içeren yoğurt, kefir, doğal turşu gibi besinler ve probiyotik mikroorganizmaları besleyen prebiyotikler de düzenli olarak tüketilmelidir. Prebiyotik besinler; yerelması, soğan sarımsak, pırasa, kereviz, enginar gibi sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıllar, meyveler olabilmektedir.

Bazı ilaçlar ve besinlerin etkileşimleri oldukça önemlidir. Örneğin greyfrut bazı ilaçların emilimini birkaç kat artırır ve dikkat edilmesi gerekir. Kan sulandırıcı kullanırken yeşil çay, bazı koyu yeşil yapraklı sebzeleri fazla tüketmek olumsuz etki gösterebilmektedir.

Yiyecekler arasında seçim yapmak için öncelikle kendinizi tanımanız ve sağlık durumunuzu bilmeniz oldukça önemlidir. Eğer bir sağlık problemi varsa tanı için mutlaka doktora gitmelisiniz. Muayeneden sonra sağlık durumunuza özel beslenmeyi bir diyetisyen ile görüşmelisiniz. Her hastanın beslenmesi özeldir. Kullandığınız ilaçlara, sağlık durumunuza, kilonuza ve beslenme alışkanlıklarınıza en uygun beslenme programını beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan diyetisyen oluşturabilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.