Yaz aylarında artan sıcaklıkla birlikte mikrobiyal aktivite de artar. Bunun sonucunda istenmeyen mikroorganizmalar özellikle bazı gıdalarda oldukça hızlı çoğalır. Gıdayı hazırlama, saklama, pişirme esnasında hijyene dikkat edilmemesi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Besin maddesi tarladan sofraya gelene kadar her aşamada dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Sağlık tehlikesi oluşturan gıda zehirlenmesini engelleyecek bazı tüyolar;
Dışarıda tüketilen kıyma, tavuk, et, süt, peynir, krema içeren yiyeceklere dikkat edilmeli ve et iyi pişmiş olmalı
Açıkta satılan yiyecekler ortam ve sıcaklıktan dolayı daha kolay bozulabileceğinden satın alınmamalı
Bilinmeyen yerden açık süt alınmamalı, UHT/pastörize süt tercih edilmeli
Pişen yemekler oda ısısında 2 saatten fazla bekletilmemeli ve buzdolabına kaldırılmalı
Yumurta çatlak ve kirli olmamalı, tüketmeden hemen önce yıkanmalı
Yumurta yıkanıp buzdolabında saklanmamalı, gözenekleri açıldığı için su kaybı ve mikrobiyal geçiş olabilir
Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı
Buzdolabında çiğ ve pişmiş ürünler birbirine temas etmemeli
İçme suyu bilinen yerden tüketilmeli veya kaynatılarak kullanılmalı
Buzluktan çıkarılıp çözdürülen besinler tekrar dondurulmamalı
Çiğ et ve sebze aynı yerde ve aynı gereçlerle kesilmemeli
Mutfakta yemek hazırlarken kişisel hijyene özen gösterilmeli
Çiğ et, tavuk, balık, yumurta gibi ürünlere dokunduktan sonra eller sabun ve sıcak suyla yıkanmalı
Bu tüyolara dikkat ettikten sonra bildiğiniz ve hijyenik olduğuna güvendiğiniz yerden yemeyi tercih edebilirsiniz. Satın aldığınız paketli ürünlerin üretim tarihini ve son tüketim tarihini kontrol etmeyi unutmayınız.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.