Son 5 yıldır haklarında çeşitli suçlardan dolayı adli ve idari soruşturmalar yürütülen Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve bürokratları ile ilgili son yaşanan gelişmeler, halkta ve bürokraside tepkilerin büyümesine neden oldu.
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun görev süresince onlarca idari soruşturmada Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da içinde bulunduğu ve Büyükşehir Belediyesi yönetiminde yer alan birçok bürokratın da yer aldığı soruşturma izinleri olduğu biliniyordu.
İdari ve adli soruşturmaların yanı sıra devam eden davalardaki süreç sona yaklaşırken, bilirkişi raporlarının da Özlem Çerçioğlu dahil diğer sanıkların aleyhine, kamunun ise lehine geliştiği bildirildi.
İçişleri Bakanı Sayın Soylu, 15 Temmuz süreci sonrası HDP'li ve CHP'li birçok belediye başkanı için Anayasanın 127. Maddesi gereği görevi ile ilgili soruşturma ve kovuşturmalar nedeniyle yetkisini kullanarak görevden uzaklaştırmıştı.
Menemen Belediyesinde 40 milyon liraya ulaşan yolsuzluk dosyası, Yalova Belediyesinde 29 milyonluk zimmet nedeni ile ve çok daha yeni 10 milyon liralık bütçeye sahip CHP'li Kıyıköy belediyesinde yaşanan yolsuzluk ve rüşvet sebebi ile görevden uzaklaştırma yetkisini kullanan Sayın Süleyman Soylu, hali hazırda adli ve idari soruşturmalarda yaklaşık 1 milyar gibi bir rakamın yolsuzluk, ihaleye fesat, rüşvet ve nitelikli zimmet gibi suçlardan dolayı kamu kaynaklarının yok edildiği şüphesi ayrıca Türkiye’de bilinen en fazla soruşturma ve kovuşturmanın şüpheli ve sanık olarak muhatabı konumundaki Özlem Çerçioğlu'nun soruşturmanın da ötesinde artık dava süreçlerinin sona geldiği göz önünde bulundurulduğunda Aydın için neden bir idari ya da hukuki yaptırım uygulanmadığı sorusunu akıllara getirmektedir.
Bununla ilgili çeşitli suç duyuruları ve CİMER başvuruları olduğunun da bilinmesi, süreç üzerindeki ilgiyi arttırdığı da kabul edilmektedir.
Emsallerinde çok daha az suçla ilgili soruşturma ve kovuşturmaya muhatap kalan belediye başkanlarının anayasal çerçevede idari ve hukuki yaptırımların uygulanması “Çerçioğlu'nu birileri mi koruyor?” sorusunun akıllarda yer etmesine sebep oldu.
Kaldı ki direk Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na bağlı olduğu belediyenin teşkilat şemasında da görülen Hukuk Müşavirliğinin bile nitelikli zimmet dolayısı ile soruşturmaya tabi tutulan bir belediyenin diğer birimlerinde neler olduğu sorusu siyaset, bürokrasi ve yargı kurumlarının da ilk gündem maddesi haline geldiği bilinmekte.
Hakkında ihaleye fesat, edimin ifasına fesat, nitelikli zimmet, görevi kötüye kullanmak, evrakta sahtecilik gibi çeşitli suçlardan yapılan yargılamalarda sanık sandalyesine oturan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, son günlerde kamuoyu gündemine düşen MASAK raporları çerçevesinde ortaya çıkan para transferleri sonrası, çıkar amaçlı organize bir suç örgütü şüphesinin de güçlendiği kabul görmekte olup yargılama sürecinin de bu çerçevede bir çatı davasına dönüşmesi gerekliliği bazı hukukçuların ortak görüşü olarak belirtildi.
Aynı kişilerin benzer suçlamalarla birden çok dosyada çıkar ve menfaat elde etmek amacı ile örgütlü olarak suç işlediği şüphesi de bu görüşü desteklediği ve güçlendirdiği, hukuki görüşlerin arasında dikkat çekici başlıklar arasında yerini aldı.
Tüm bunların yanı sıra;
Aydın Büyükşehir Belediyesinin şirketlerinden olan dönemin Aybel A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Şanlı ve halen görevde olan İmar A. Ş Genel Müdürü Ümit Erkan, birçok şehirde Erkan Karaarslan hakkında yeni açılan davalarda birlikte yargılanmaya devam ediyor.
İstanbul ve Mersin’de yeni açılan davalarda da yargılanan Aydın Büyükşehir Belediyesi Şirket Genel Müdürleri görev süresi içerisinde Erkan Karaarslan’ın firmasından şahsi hesaplarına para transferleri gerçekleştiği MASAK raporlarına yansıdı. Diğer yandan gerçekleşen bu para transferleri öncesi ve sonrası Aydın Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden danışmanlık ihalesi adı altında yapılmayan işler üzerinden Erkan Karaarslan şirketlerine yüklü ödemeler yapıldığı da tespit edildi. Ayrıca o dönemde Erkan Karaarslan'ın da yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı Aydın Büyükşehir Belediyesine ait şirketlerde Sayıştay raporuna göre sadece 2015 ve 2017 yılları arasında 45 milyonu aşkın kamu zararı oluşurken, bugün bu rakamın tüm şirketlerde 200 milyonu aştığı dile getiriliyor.
Tüm bunları bildiği halde ‘Sayıştay’dan Aydın Büyükşehir Belediyesi tam not aldı’ gibi başlıklarla reklam haberleri yaptırdığı bilinen Özlem Çerçioğlu'nun ise kendisinin de yargılanmalarına devam eden onlarca usulsüzlük ve yolsuzluk davasının sanığı ve şüphelisi olarak kamuoyunda oluşan kendisi ve yönettiği belediye ile ilgili algıyı değiştirmeye çalıştığı dillendiriliyor.
Son olarak savcılık soruşturmalarında son aşamaya geldiği iddia edilen halk arasında Litera, Sampaş, Çöp Süpürme, Asfalt ve Eman dosyası olarak bilinen usulsüzlük ve yolsuzluk soruşturmalarının bu kez bugüne kadar açılan davalarda yargılama konusu olan ihaleye fesat, edimin ifasına fesat, nitelikli zimmet, evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçları dışında çıkar amaçlı organize suç örgütü kapsamında değerlendirildiği ve kamuoyunda büyük yankı yaratacak detayları ile birlikte gündemde geniş yer bulacağı dile getiriliyor.
Yazı dizimizin devamında her soruşturma ve kovuşturma dosyası için ayrı ayrı ele alacağımızı tüm okuyucularımızın dikkatine sunarız...
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.