Takip Et
  • 24 Eylül 2024, Salı 18:04

Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Yörük Ali Efe'ye vefa

Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Bilim Akademisi tarafından Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerine yönelik "Yörük Ali Efe ve Malgaç Baskını" konferansı düzenlendi. Konferansa Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan katıldı.

Özcan, Yörük Ali Efe'nin 73. ölüm yıldönümünde yaptığı konuşmada, " Yörük Ali Efe, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde düşmana karşı koyarak vatanını savunmuş bir kahramandır. Bugün, O’nun 73. ölüm yıldönümünde, kahramanlıklarını ve vatan sevgisini anmak için toplandık. Yörük Ali Efe, 1896 yılında Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde doğdu ve zeybeklik geleneğini koruyarak halkın saygısını kazandı. Millî Mücadele döneminde önemli bir rol üstlendi. 1919'da Yunan Ordusu'nun işgali sırasında, Yörük Ali Efe, Malgaç deresi üzerindeki Yunan karakoluna baskın düzenleyerek büyük bir başarı elde etti. Bu olay, düşman işgaline karşı direnişin sembolü haline geldi. Yörük Ali Efe, Kuvva-i Milliye’nin liderlerinden biri olarak, Aydın’ı kurtarma görevini üstlendi ve TBMM Ordusu’na katılarak Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirildi. Onun hatırasını yaşatmak ve vatan sevgisini gelecek nesillere aktarmak bizim görevimizdir. Yörük Ali Efe’yi 73. yılında rahmet ve şükranla anarken, Ziya Gökalp’in kendisine yazdığı şiirle sözlerimi bitirmek istiyorum:“Ey Yörük Ali! Sen bir kahramansın, Güneşin dudağı alnından öper; Yirmi bir yaşında genç bir aslansın, Baş eğer önünde dağlar, tepeler..." ifadelerini dile getirdi.

Konferansın ardından, konuşmacı Dr. Fatih Özkurt'a Müdür Özcan tarafından plaket verildi. Yörük Ali Efe'nin Millî Mücadele'deki rolü ve Malgaç Baskını'nın önemi vurgulandı. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.