Takip Et
  • 24 Eylül 2024, Salı 16:32

Koçarlı'da susam hasadı başladı

Aydın'ın Koçarlı ilçesi Yeniköy Mahallesi'nde susam hasadı başladı.

Koçarlı'da çiftçilik yapan 25 yaşındaki Onur Aydemir, bu yıl 34 dekarlık alana beyaz susam ekerek hasada başladıklarını belirtti. Aydemir, susam hasadının zahmetli bir iş olduğunu vurgularken, artan yevmiye fiyatlarının maliyetleri olumsuz etkilediğini ifade etti.

"SUSAM HASADI ZAHMETLİ BİR İŞ"

Onur Aydemir, susam hasadının emek yoğun bir süreç olduğunu belirtti: “Susam hasadımız başladı. Sezonun bereketli geçmesini diliyoruz. Susam hasadı biraz zahmetli bir iş. El emeği istiyor. Bir kişinin tek başına yapacağı bir iş değil, biz yaklaşık 34 dekarlık alana susam ektik hasadına başladık. 4-5 kişi susam silkeliyoruz. Ancak yevmiye fiyatları çok pahalı," dedi.

YEVMİYE FİYATLARI ARTIYOR, GELİR DÜŞÜYOR

Aydemir, geçen yıla göre yevmiye fiyatlarında büyük bir artış olduğunu ve bunun çiftçiler üzerindeki mali yükü artırdığını şu sözlerle anlattı: “Geçen sene susamın kilosu 110 liraydı, yevmiye fiyatları yaklaşık 400 lira civarıydı. Bu sene de dönüm başına 100 kilo rekolte bekliyoruz. Ama bu sene de susamın kilosu 110 lira, yevmiye fiyatları ise 850 lira civarında. Gelir gideri karşılamıyor.”

HASAT SÜRECİ: KÖKLEME VE KURUTMA ÖNEMLİ

Susamın hasat edilmesinde kullanılan tekniklerden de bahseden Aydemir, kökleme işleminin önemine dikkat çekti: “Susamları önce köklüyoruz. Bunu yapan makineler var ama susamın köklenmesi önemli, makineler köküne yakın bir yerden kesiyor. Susamın vitamini kökünde. Köklendiği zaman kuruması da önemli. Kurumayan susam hasat edilemiyor. Bu yüzden insan işçiliği çok önemli,” dedi. Ayrıca kurutma süreciyle ilgili olarak, susamın rüzgarlı ve sıcak bir yerde kurutulması gerektiğini belirtti. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra silkeleme işlemi başlıyor ve bu sürecin yaklaşık 2 hafta sürdüğünü kaydetti.

"SUSAM SUYU ÇOK SEVMEZ"

Aydemir, susamın sulama ihtiyacının az olduğunu ancak bu yıl hava koşulları nedeniyle iki kere sulama yaptıklarını belirtti: “Susam suyu çok sevmez, tek sefer sulamak yeterli. Ancak bu sene hava çok sıcaktı, iki kere sulama yaptık,” dedi.

Onur Aydemir, sezonun sonunda emeğinin karşılığını almayı umduğunu belirterek, “Sezonun bereketli geçmesini diliyoruz. Umarım tüm çiftçiler emeğinin karşılığını alır” diye konuştu. (DUYGU DİLEK) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.