Geçtiğimiz günlerde iktidar partisinin ilçe başkanı doğalgaz için ortaya çıktı. Katılım başvurularının yapılmaya başlandığını, katılım için yatırılacak paranın miktarını, ayrıntıları içeren bir basın açıklaması yaptı. 300 liradan fazla bir para yatırılacak ve beklenecek. Ne kadar beklenecek? Kasım ayı soruna kadar. Yani basına yapılan açıklamadan 15 gün sonrasına kadar. Katılım olursa BOTAŞ Çine’ye doğalgaz getirecek.
Buraya kadar her şey güzel de sonrası biraz trajikomik. 15 günlük zaman içerisinde ilçenin elektrik ya da su abone sayısının yüzde 60’ından fazlasının bu parayı yatırması gerekiyor. Şu ana kadar benim çevremden kimse para yatırmış değil. Neden? Çünkü haberin ya da olayın ciddiyetine kimse inanmış değil. Yapılmayacak ya, kulp bulunmaya çalışılıyor. Yarın ne diyecekler?
“Biz size söyledik ama siz getirilmesi için katılımda bulunmadınız.”
Yerel seçimler öncesinde iktidar partisi Çine İlçe Başkanı Erkan Özkaya’nın yaptığı basın toplantısında söylediklerinin gazetesi önümde duruyor.
“TOKİ Çinelilere hayırlı olsun” demiş.
Başvurular için para toplanmaya başlanmış ve sonunda TOKİ işi olmamış. Toplanan paralar da iade edilmiş. Basına yapılan açıklama ise şöyle;
“Çine Belediyesi bize yer göstermedi, arsa vermedi.”
TOKİ ile BOTAŞ olayı benzerlik içeriyor.
Doğalgaz için 2 Aralık 2005 tarihli bir başvuru o gazetenin hemen yanında duruyor. Başvuruyu dönemin Çine Belediye Başkanı Osman Aydın yapmış. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığına yapılan başvurunun cevabı 20 gün sonra gelmiş. Cevapta, “Aydın ili ve ilçelerinden oluşacak dağıtım bölgesi için doğal gaz dağıtım lisans ihalesi çalışmalarına başlanacaktır” deniliyor.
Cevabın verilmesinden çok zaman geçmesine rağmen çalışmalara başlanmamış.
Mart 2012’de Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer yeniden başvuruda bulunmuş. Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna yapılan bu başvuruya cevap gelmiş ama olumlu değil.
Başkan Salih Dinçer gelen olumsuz cevaba binaen aynı ay içinde yeniden başvuruda bulunmuş. Bu kez muhatap şirkete yapılmış başvuru.
Cevap 2012 Temmuz ayında gelmiş. Verilen cevap, Çine’nin şirkete hitap edip edemeyeceğinin fizibilitesinin yapılmakta olduğu hakkında.
Yani, Çineli BOTAŞ’ın yapacağı harcamaya karşılık katılım yapacak mı yapmayacak mı sorusuna cevap arayacaklar.
O zaman olmadı bu iş, çünkü yapılan fizibilite şirket adına olumsuzluk içeriyordu.
Bu günlerde yapılan basın açıklamasının art niyet taşıyan yanı; kimsenin o 300 liradan fazla parayı, bu kadar kısa zamanda yatırmayacağı.
Sen boru hattını getir ilçenin içine, sokakları kazmaya, boruları döşemeye başla bakalım, katılım olacak mı olmayacak mı gör. Ortada fol yok, yumurta yok, yapılmayacak işe kulp bulmak için yola çıkılıyor.
Osman Aydın’ın Belediye Başkanı olduğu dönemde kanalizasyon için para toplanmıştı. Paralar toplanmadan önce sokaklar kazılmış, borular döşenmeye başlanmıştı. Herkes kanalizasyon işinin gerçek olduğunu görmüş ve katılım için gerekli parayı yatırmıştı. Hizmetin getirildiğini görmesine rağmen Çinelinin katılım için paraları yatırması yıllar sürmüştü.
Çineli için işin en olumsuz yanı da şu; sokaktaki insan, doğalgazın ne işe yarayacağını, yararlarını bilmiyor. Ne işe yarayacağını bilmediği işe halkın yatırım yapmasını bekleyen yöneticilere buradan bir gülücük gönderiyorum.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.