Çocuk, spor sayesinde sabırlı olmayı öğrenir. Takım sporlarında paylaşımın ne denli önemli olduğunu kavrar. Sağlıklı kas ve kemik oluşumu desteklenirken hayatı daha disiplinli olur.
Spor, çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişmesini sağlayan önemli bir aktivitedir. Spor yapan çocukların daha güçlü, sağlıklı ve zinde oldukları kesin.
Ayrıca enerjilerini pozitif yönde sarf ettiklerinden öz güvenleri yüksektir, daha uyumludurlar.
Hem derslerine hem hayata daha kolay adapte oldukları gözlemlenmiştir.
Spor yapan çocukların iletişim becerileri de yüksektir, özellikle takım sporlarıyla ilgilenen çocuklar grup çalışmalarında daha başarılıdır.
Herhangi bir spor dalıyla ilgilenen bir çocuğun genellikle eğitim hayatında da başarılı olduğu bilinmektedir. Küçük yaşta sporun birçok faydası var.
Çocuk, spor sayesinde sabırlı olmayı öğrenir. Takım sporlarında paylaşımın ne denli önemli olduğunu kavrar. Sağlıklı kas ve kemik oluşumu desteklenirken hayatı daha disiplinli olur.
Örneğin, okulda da başarı kaçınılmazdır çünkü ödevlerini iyi planlar; yemek ve uyku saatlerine dikkat eder. “Doğru zamanlamanın ne anlama geldiğini anlar.
Öte yandan kazanmak kadar kaybetmenin de hayata dair olduğunu benimser. Güçlüklerle baş etmeyi, pes etmemek gerektiğini öğrenir.
Hangi yaşta hangi spor yapmalı?
Çocuklarımızın hayatına herhangi bir spor dalını adapte etmekte fayda var.
Hangi yaşta hangi spor dalına başlanmalı? Çocuğun hangi spora yatkın olduğu nasıl anlaşılır? Sakatlanmaların önüne geçmek mümkün mü?
Çocukların spor ile ilişkisinde anne ve babaların dikkat etmesi gereken birkaç önemli husus var.
Öncelikle uzmanlar, farklı yaş gruplarına göre farklı spor dallarını öneriyor. Ama çok küçük yaştaki çocuklar için koşmak, zıplamak, sıçramak gibi temel hareketleri yapabilmesi yeterli (2-3 yaş). Çocuğunuzla birlikte oyunlar oynayın, parka gidin. Sizin ve eğitmenlerin kontrolünde yüzebilir.
Yani 2-3 yaş döneminde oyunlar oynaması, enerjisini böyle atması yeterli. Bu süreçte ve hatta 3-5 yaşında çocuğun başarılı olması değil, spordan oyunlardan zevk alabilmesi, sporu sevmesi önemli. Eklemlere ve kemiklere ağırlığın bindiği sporlara erken yaşta başlanmamalı, travmaya neden olabilecek yüklenmeler yapılmamalı.
4-6 yaş grubuna yönelik sporlar
4-6 yaş arasında dans edebilir, ip atlayabilir, hafif topları yakalayıp fırlatmayı öğrenebilir, iki veya arkada ek tekerleri olan bisikleti kullanabilir. 6 -7 yaşından sonra ise çocukların motor becerileri artar. Bu yaş grubu kendine daha çok güven duymaya başlar. Uzmanlar takım sporlarına başlama yaşı olarak 6-7 yaş grubunu öneriyor. Bir yerlere tırmanmak gibi güç gerektiren aktiviteler ise kalp ve kas sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Jimnastik, yüzme ve mücadele sporlarına ne zaman başlanır?
Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis yüzme ve Mücadele Sporları Karate, Teakwondo, Judo gibi sporlarla ilgili temel eğitime ve bunların birleşimini içeren sporlara başlamak için önerilen yaş aralığı: 7-11… Yalnız bu noktada önemli bir uyarı yapalım: Eğer çocuğunuz yalnızca futbol oynanan bir spor kulübüne yazıldıysa, orada çocuğa yalnızca futbol öğretilmeye başlanıyor. Oysaki öncelikle çocuklara tüm toplu sporları içeren oyunlar oynatılmalı; onların el-göz ve hareket koordinasyonunun geliştirilmesi sağlanmalı. Atletizm, güreş ve mücadele sporları oyun ile başlatılarak çocuğu sıkmadan aşırı yüklenmelerden kaçınılarak tavsiye ediliyor.
Uzmanlar, bu sporlara daha erken yaşlarda da başlanabileceğini söylerken direkt bu sporlara değil, onların alt yapısını oluşturacak esnekliği, dengeyi ve koordinasyonu geliştirecek temel hareketleri içeren antrenmanları öneriyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.