Spor yapmak birçoğumuzun sağlıklı ve mutlu bir hayata sahip olmak için adım attığı en temel basamaklardan biridir. Bu koşmak olabilir, yüzmek olabilir, tenis olabilir. Ama biz bu yazımızda Tekvando nedir onu anlayacağız. “Tekvando nedir?”, “Tekvando nasıl yapılır?”, “Tekvandonun faydaları ve tarihçesi nedir?” gibi soruların cevaplarına gelin hep beraber bakalım.
Tekvando nedir sorusuna cevap olarak kısaca Kore kökenli bir savunma sanatı olan ve çıplak ayak ve el ile yapılan bir savunma sporu diyebiliriz. Tekvandonun tarihçesine bakacak olursak geçmişi yaklaşık 13 asır öncesine dayanır. “Tekvando nedir?” sorusunun cevabında da kısaca bahsettiğim gibi, Tekvando; Kore kökenli bir uzak doğu savunma sanatı ve sporudur ve birbirinden ayrı teknikler olan “Ayak Sistemi” ve “Yumruk Metodu” nun bir araya getirilmesinden ortaya çıkmıştır.
Tekvando Kuşakları ve Anlamları Nelerdir?
Tekvando kuşakları ara kuşaklar hariç toplam 6 tanedir. Her bir kuşağın ayrı ayrı anlamı ve rengi vardır.
Beyaz Kuşak
Masumiyeti ve temizliği ifade eder. Tekvandoya ilk başlayan ve tekvando nedir bilmeyen sporcuların taktığı kuşaktır.
Sarı Kuşak
Kök salmak anlamına gelir. Yere atılan tohum nasıl bir süre sonra sürgün ve kök verirse, sarı kemere geçmiş olan sporcu da tekvando dünyasına kök salmış, hazır duruma gelmiş, tekvando nedir sorusuna cevap bulmaya başlamış demektir.
Yeşil Kuşak
Sürgün vermek ve büyümek anlamına gelir. Tekvandoda sporcu artık tekvando ile ilgili beceriler kazanmaya başlamıştır.
Mavi Kuşak
Gelişmek anlamına gelir. Bir ağaç nasıl bir süre sonra gelişimi tamamlayıp uzar ve görkemli bir ağaç olursa tekvandocu da artık gelişimini tamamlamış ve olgunlaşmaya başlamıştır.
Kırmızı Kuşak
Tehlike anlamına gelir. Kırmızı kuşaktaki sporcu artık dikkate alınacak birisi olmuştur. Kendisine saldıranları uyaran ama ikazını dinlemeyip üzerine gelen rakiplerini kolayca bertaraf edecek bir yapıdadır.
Siyah Kuşak
Olgunluk anlamına gelir. Olgunluğu ve profesyonelliği simgeler. Siyah kemer takan sporcu hem fiziksel olarak mükemmel hem de ruh hali olarak toplum ahlak kurallarının zirvesinde bir kişiliğe erişmiş demektir. Ara kuşaklarda vardır. Bunlar; sarı-yeşil, yeşil-mavi, mavi-kırmızı ve kırmızı-siyahtır.
Tekvando’nun Tarihçesi
Koreliler, vahşi hayvanlara ve haydutlara karşı kendilerini savunmak için ortaya çıkardıkları bu dövüşe “Taegyon” yani ayak sistemi adını vermişler. Aynı çağlarda “kwonpop” olarak adlandırılan sadece el hareketlerini içeren bir sistem de bulunmaktaydı. İlerleyen zamanlarda bu iki ayrı sistemin birleşmesi ile Tekvando ortaya çıkmıştır. Taekwondo kelimesini birkaç sözcüğün birleşmesinden oluşur. Tae “tekme”; kwon “yumruk”; do ise “iyilik” demektir.
Ülkemizde Tekvando
Tekvando, ülkemize 1960’lı yıllarda getirilmiştir. Tekvando, Judo federasyonu bünyesinde resmi olarak 1968 yılında faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. 1979 yılında ülkemiz ilk defa ve resmi olarak Avrupa Şampiyonasına katılmış ve takım olarak Avrupa İkincisi olmuştur. 1981 yılında Judo federasyonundan ayrı olarak Tekvando Federasyonu kurulmuş ve Tekvando Federasyonu Başkanlığına Mithat Kor geçmiştir. Ülkemiz bu dönemlerde uluslararası birçok başarı elde etmiştir. 1996-2003 yıllarında başkan olan Cengiz Yağız 2003 senesinde görevden alınmış ve yerine Doç. Dr. Metin Şahin Federasyon başkanlık görevine getirilmiştir. 2003 itibariyle federasyonda başkanlığını hala devam ettiren Metin Şahin, ülkemizdeki tekvando başarısını yükseklere taşımış; olimpiyatlar, dünya ve Avrupa şampiyonalarında ülkemizi tüm dünyaya tanıtmıştır. Katıldığı tüm olimpiyat oyunlarından madalya ile ayrılan ülkemiz, 2012 yılında Londra Olimpiyat Oyunları‘nda Servet Tazegül’ün altın madalya kazanmasıyla zirveye çıkmıştır. 2012 yılında Londra’ da gümüş madalya kazanan Nur Tatar, 2016 yılında Rio Olimpiyat Oyunları’nda da bronz madalya elde ederek aynı anda 2 olimpiyat oyununda madalya kazanan ilk Türk kadın sporcusu unvanını almıştır. Türkiye Tekvando Federasyonu 400 bine ulaşan lisanslı sporcusu ile birlikte Türkiye’de satranç ve futbol gibi dallardan sonra en çok sporcuya sahip federasyon olurken, kazandığı madalya sayıları ile de her seferinde ilk 5 içerisinde yer almıştır.
Tekvando’nun Faydaları Nelerdir?
Tekvando nedir, ne değildiri ele aldığımıza göre artık tekvandonun faydalarına geçebiliriz. Tekvandonun faydalarını saymakla bitirebileceğimizi sanmıyorum ama bazılarından hemen şimdi bahsedelim. Her şeyden önce tekvando yapmak bedensel ve zihinsel yorgunluklara karşı direnci artırır. Fazla kiloyu önler. Kalp üzerinde olumlu etkileri vardır. Kalp ritmini, kalbin pompaladığı kan miktarını artırır ve kalbi besleyen kroner damarları genişletir. Tekvando sosyolojik anlamda da insana çok faydalıdır. Farklı toplumdaki insanların birbirleri ile kaynaşmasını sağlar. Grup çalışmaları ile bireyler arasındaki dayanışma ve iş birliğini geliştirir. Bireyler arası sosyalleşme sürecini hızlandırmada bir etkendir. Toplum dışında kalmış bireyleri topluma kazandırıp onları kötü alışkanlıklardan uzak tutar. Çalışma ve normal hayatımızda biriken stres ve gerilimi doğru yöne yönlendirmek, stres ve baskılardan kurtulmak için tekvando yapmak güzel bir araçtır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.