Su topu sporu, ilk kez 1890 yılında İngilizler ile İskoçlar arasında bir gölde oynanmış ve ülkemize gelmesi de çok uzun sürmemiştir. Olimpiyat oyunlarına da ilk kez 1900 yılında dahil edilen bu spor dalı, Olimpiyat Oyunları’na alınan ilk takım sporu olma özelliği de taşımaktadır. Bu yazımda sizlere bu spor dalının ne olduğunu, nasıl oynandığını, kurallarını, maç süresini ve tüm bilinmeyenlerini anlattım.
Su Topu Sporunun Ülkemizdeki Durumu
Su topu sporu, dünyanın en zor sporları arasında buz hokeyinden sonra ikinci sırayı almaktadır. Ülkemizde ilk kez 1931 yılında Adana Büyükdere Yüzme Havuzu’nda oynanan bu spor dalı, 1930’lu yıllardan itibaren özellikle 4 kulübün üstünlüğü altında oynanmıştır. 1970’li yıllara kadar bu sporun ülkemizdeki ilk temsilcisi Adana Demirspor Kulübü, müsabakaların ülkemizdeki yenilmez gücü olmuştur. 1970’li yıllardan itibaren faaliyetlerini durduran Adana Demirspor Kulübü’nden sonra Adalar Su Sporları Kulübü ve İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü üstünlüğü el almış ve yaklaşık 20 yıl bu üstünlüğünü korumuştur. Sonrasında da 1990’lı yılların başında, Galatasaray Spor Kulübü üstünlüğü eline geçirmiş ve 20 yıl içerisinde 17 kere şampiyonluk ipini göğüslemiştir. Yani futboldaki gibi su topunun dört büyüklerini sıralayacak olursak Adana Demirspor Kulübü, Galatasaray Spor Kulübü, Adalar Su Sporları Kulübü ve İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nü sayabiliriz.
Oyun Alanı Ve Topun Özellikleri Nasıldır?
Su topu maçları, 1 kaleci ve 6 oyuncudan oluşan iki takım arasında, 33 metreye 20 metrelik havuzlarda yapılır. Havuzun derinliği ise 1 metre 90 santimetre ile 2 metre arasındadır. Kaleler 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre yüksekliğindedir. Oyunda kullanılan topun ağırlığı 450 gram, çapı ise 71 santimetredir. Genellikle sarı renklidir ve yüzeyinde kaymayı önleyecek pürüzler bulunur. Su topu karşılaşması sırasında takımlardan biri “mavi” ve diğeri de “beyaz” başlık takmak zorundadırlar. Beyaz başlığı ev sahibi takım, mavi başlığı ise misafir takım giymektedir.
Nasıl Oynanır? Kuralları Nasıldır?
Su topu oyunu başlarken oyuncular, kendi kale çizgileri üzerinde kale direklerinden 1 metre uzaklıkta yan yana sıralanırlar. Oyun bu dizilişten sonra, hakemin düdük çalarak topu havuzun ortasında atmasıyla başlar. Hangi takımın oyuncusu topa ulaşırsa ilk hücum hakkı o takıma aittir. Oyuncular topu, kollarının arasına alarak yüzerler. Paslaşırken tek ellerini kullanabilirler. Kaleci dışındaki hiçbir oyuncu; her iki eliyle topa dokunamaz, yumruk atamaz ve topu suyun altında tutamaz. Su topu oyununda, her takımın 30 saniye hücum süresi bulunmaktadır. Hücum süresinin aşılması durumunda hücum yapma hakkı rakip takıma geçer. Eğer gol atması muhtemel bir oyuncuya, kale ile 5 metre çizgisi arasında sert bir faul yapılırsa bu durum penaltı cezasını gerektirir. Penaltı atışı, kalenin tam karşısında, 5 metre çizgisi üzerinden kullanılır.
Su Topu Maçı Kaç Dakikadır?
Oyun, 8’er dakikalık 4 devreden oluşur. Bu süre, yaş grubu ve kadın-erkek kategorilerine göre değişkenlik göstermektedir. Süre sona erdiğinde eşitlik söz konusu ise seri penaltı atışlarına geçilmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.