Cirit Atma, ağaçtan, metalden veya fiberglastan yapılmış cirit adı verilen mızrağın belli kurallar çerçevesinde en uzağa atılmasını hedefleyen, hafif bir atletizm spor dalıdır. Atletizmde atmalar branşının 4 atma dalından biridir.
Cirit bugün spor için kullanılsa da tarihte, avlanma ve savaş amaçlı kullanılmıştır. Antik Olimpiyatlar’da bu sporun olduğuna dair bilgiler vardır. Aynı şekilde amaç aleti olabildiği kadar uzağa atmaktır. Cirit, 1908 yılından itibaren modern Olimpiyat Oyunları’nda yer aldı.
Cirit Nasıl Atılır | Cirit Atma Kuralları
Cirit atma yarışmalarında atletler, 30-36 m’lik bir pistte koşarak hız aldıktan sonra 29 derecelik bir açı dilimi içinde düşecek biçimde ciriti omuz üzerinden atarlar. Cirit aerodinamik yapısı ve hafifliği sebebiyle büyük güç gerektirmeden atılabilir. Ancak yüksek dereceler elde etmek için mükemmel teknik gerekir. Ciridi atma sadece kolun bir hareketi değildir, Vücuttaki bütün gücün bir noktaya toplanması ve kolun kamçı gibi hareketiyle gücün cirite aktarılması prensibine dayanır. (Yazının sonundaki videoyu izleyerek net bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.)
Cirit atışı sırasında vücudun sol tarafı sabit durumdadır. Atış kolu çok çabuk öne çekilirken el bileği ile silkme hareketi yapılır. Bu hareket ciritin yere saplanmasına yardımcı olur.
Cirit atma sporunda atışın geçerli olması için atletin belirli çizgiyi geçmemesi ve Cirit’in yere ilk olarak ucunun temas etmesi şartı vardır. Cirit’in ucunun değdiği ilk nokta ile atış yapılan yerin arasındaki ölçü o atışın derecesi olur.
Cirit atmanın Disk atma, çekiç atma gibi diğer atma sporlarından en büyük farklarından biri atletin koşarak son noktaya gelip atmasına izin verilmesidir.
Müsabakalarda ilk sekize giren atletlere üç hak daha verilir. Bu atışların en uzağa olanı yarışmacının bireysel derecesi olarak kaydedilir.
Cirit Atma Alanı ve Ekipmanı
Cirit : Metalden ve ağaçtan veya fiberglas malzemeden yapılır ve üç bölümden oluşur. Sivri uçlu metal başlık, metalden veya tahtadan çubuk ve ip sarılı tutma bölümü. Çubuk olarak adlandırılan bölüm, tutma bölümünden ara uca doğru daralarak uzar ve incelir.
Cirit uzunluğu erkeklerde 260-270 cm, bayanlarda ise 220-230 cm arasındadır. Ağırlığı ise erkeklerde 800 gr, bayanlarda 600 gr. dır.
Koşu yolu. Uzunluğu 36,5 m’den fazla, 30 m’den az olmaz. Genişliği ise 4 metreden oluşan bir alandır.
Son atma çizgisi: Koşu yolunun sonunda bulunan kavisli bir çizgidir. Atlet bu çizgiyi ihlal ederse atış geçersiz olur.
Atış şeritleri: koşu yolunun her iki yanındaki paralel şeritlerden başlayarak 29 derecelik bir açıyla açılan bir alandır. Yarışmacılar ciriti bu alana atar.
Atma Tekniği
Cirit omuz hizasında sağ elle ortasındaki sicimden tutulur. Bu tutuş, ciritin avuç içine alınması ve kavranması biçiminde olur. Atletler genellikle 15-20 m mesafeden hız alırlar ve gittikçe artan bir tempo ile koşarlar. Bunu 3-10m arası ciriti geriye alıp, atma hazırlığını içeren çapraz koşu izler.
Atış sırasında vücudun sol tarafı sabit durumdadır. Atış kolu çok çabuk öne çekilirken el bileği ile silkme hareketi yapılır. Bu hareket ciritin yere saplanmasına yardımcı olur.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.