Bir işadamı hangi sporla uğraşır diye düşündüğünüzde ilk akla gelen spor herhalde golftür. Golf, sporun ötesinde kimi zaman stresten uzaklaşmak için bir nefes, kimi zaman ise iş ilişkilerini güçlendirmek için bir vesiledir iş adamları için. Her spor gibi golfün de kişinin karakterini ortaya çıkardığı söylenir. Toplantı odasının sınırlı ortamından yeşil sahalara çıkınca birçok iş adamı kendini daha özgür hisseder, kendi gibi daha doğal davranır. Oyun oynaması, golf sopasını tutuşundan sopa seçimine, topa vuruşundan oyun taktiğine kadar karakterinin bir yansımasıdır. Zorluklarla nasıl mücadele edeceği, uzun soluklu bir projede nasıl bir yol izleyeceği, çalışma arkadaşlarına yönelik tutumu, sabrı ve yapıcı çözümler geliştirip geliştirmediği oyunun içinde gizlidir. İş adamının oyunu dikkatle gözlemlemesiyle iş arkadaşıyla ilgili uzun zamanda keşfedebileceği davranışlarını oyun süresince görmesi mümkün hale gelir. İşte bu özelliği sayesinde golf birçok iş adamının potansiyel iş ortaklarını veya işe alacakları yöneticilerini yakından tanımak için oynadıkları bir oyun halini aldı. Üstelik oyun sırasında gündelik konuşmalar ve samimi paylaşımlar sayesinde sadece iş yapış tarzı değil, kişiyi birçok yönüyle tanımak da mümkün.
Peki, golf nasıl diğer sporların önüne geçerek iş dünyasının vazgeçilmezi oldu? Golfün doğası iş sporu olmaya yatkın. Öncelikle golfün hızı ve süresi oyunculara konuşma imkanı tanıyor. Yorucu olmayan, oldukça yavaş seyreden, birçok aradan ve vuruşlar arası boş zamanlardan oluşan bir oyun. Oynayanları iş stresinden uzaklaştıran ve kafalarını rahatlatan bir yönü var. Böyle rahatlatıcı bir ortamda komplike konuları konuşmak, farklı fikirleri tartışmak ve karar almak daha kolay olabiliyor. Bir oyun yaklaşık 4 saat sürüyor, bu süre oyuncuların birbirini tanıması ve güven oluşturması için yeterli. Oyunun sonunda bu adam güvenilir mi, hangi konulara hakim, işte yaşanabilecek zorluklara karşı nasıl bir tutum izler gibi birçok soruya cevap bulunuyor. Aslında hiç iş konuşmadan sadece oyuncunun oyunundan bile birçok sonuç çıkarmak, oyuncunun kişiliğine dair önemli izlenimler edinmek mümkün. Golf sahasında CEO'sundan yönetici adayına tüm oyuncular eşit seviyede. Örneğin, uzun zamandır görüşme ayarlamak için asistanının peşinde koştuğunuz bir endüstri lideriyle fikir alışverişi yapmak ve bir sorunla ilgili önerinizi dile getirmek için golf sahasından daha iyi bir alan düşünülemez.
Nasıl bir oyun golf? Golf sopaları ve toplarıyla golf sahasında farklı uzaklıklardaki deliklere en az sayıda vuruşla isabet etmeyi hedefleyen bir oyun golf. 9 veya 18 delikten oluşan dünyadaki tüm golf sahaları birbirinden farklı: alanlarının büyüklüğü, yüzeylerindeki engebeler, göller, eğimler, zorluk dereceleri her sahada değişik. Yani, her golf sahası farklı zorluklar içeriyor aynı iş hayatında geçen günler gibi. Her gün yeni mücadeleler, yeni projeler, yeni müşteriler... Yaptığınız iş aynı da olsa birçok değişkene göre farklı hareket etmeniz gerekmekte.
Golf ilk kimler tarafından oynanırdı?
Amerikan kurumsal iş dünyasıyla golf 100 yılı aşkın süredir beraber anılmakta. Birçok Amerikalı, meşhur milyoner Rockefeller'ın golf tutkusunun golfü gözde iş sporu haline getirdiğine inanmakta. Golfün kökenleri tam olarak bilinmemekle beraber tarihçilerin bir kısmı golfün Roma İmparatorluğu'nda oynanan paganica'dan esinlendiği görüşünde. Kıvrımlı bir sopayla deri bir topa vurularak oynanan paganica M.Ö. 1. yüzyılda Romalıların genişleme politikasıyla tüm Avrupa'da oynanan bir oyun haline gelmiştir. Bir diğer görüşü savunan tarihçiler ise, golfün kökenini Çin'de oynanan chuiwan oyununa bağlar. Küçük bir top ve sopayla 8. yy ve 14.yy arasında oynanan bu oyun Orta Çağ döneminde Avrupa'da da oynanmaya başlanmış. İngiltere'de cambuca, Fransa'da chambot, İran'da oynanan chaugan da golfün atası kabul edilen oyunlardandır. Tüm bu teorilerin içinde golfün çıkış noktasıyla ilgili en kabul göreni ise, oyunun 12. yy'da İskoçya'da çobanların tavşan yuvalarına sopalarla taş atmasıyla başladığını savunuyor. Büyük Britanya'nın yükselişe geçip sömürgelere sahip olmasıyla da golf tüm dünyada yaygınlaşmış. 19. yüzyılın sonlarında Hindistan'da Royal Calcutta, Kanada'da Royal Montreal, Hong Kong'da Royal Hong Kong golf kulüpleri açılmış.
Gene aynı dönemlerde özellikle Batı dünyasında açılan, yöneticilere yönelik golf kulüpleriyle önemli kararların alındığı golf sahaları hızla artmıştır. İyi golf oynamak ise, bir hanımefendinin oturup kalkmasını bilmesi gibi, bir yöneticinin veya yönetici adayının iş dünyasında söz sahibi olabilmesi için bilmesi gereken bir spor haline gelmiştir.
21. yüzyılda golf kimler arasında popüler?
Dünyada golf trendi 21. yy'da da yükselişine devam ediyor. Hızla büyüyen ekonomisiyle Çin, golf sektörüne yatırım akıtıyor. Dünya genelinde golf oynaması en pahalı yerlerden biri olan Çin aynı zamanda golfte en hızlı büyümeyi gösteren ekonomi. Çin'de bulunan 300 golf sahasının yarısı 2000 yılından bu yana yapılmıştır. Ortalamada golf kulüplerine üyelik 53.000 dolardan başlamakta. Fast Company'nin verilerine göre, dünyada golf; 30.730 golf sahası ve 57 milyon golf oyuncusu ile, 60 milyar dolarlık bir endüstri. Amerika'da 1950'lerde 3.5 milyon golf oyuncusu varken, 2008'de bu sayı 29.8 milyona çıkmış. Amerikalı golf oyuncularının %24'ü mavi yakalı, %39'u beyaz yakalı, %16'sı emekli, ¾'ü erkek, ortalama yaş ise 37. Dünya genelinde golf oynayanların %59'u Kuzey Amerika'da yaşamakta.
Golfe duyulan bu ilgi golf tesislerini turizm içinde oldukça değerli bir noktaya çekiyor. Golf, malzemeleri ve golf kulüplerine üye olmanın maliyeti düşünüldüğünde, zenginlere hitap eden bir spor. Golf turizmi de aynı şekilde belli gelir seviyesinin üzerinde müşterilere hizmet vermekte. Örneğin, İskoçya ekonomisine golfün katkısı yılda 160 milyon sterlin. İskoçya golfün doğumyeri olarak kendini golfün yurdu olarak markalaştırıyor. İskoçya'ya golf oynamak için gelen turistlerin yarısı Amerika'dan gelmekte. Amerikalı turistler günde 300 sterlin harcarken, İskoç golf severlerin günlük harcaması 79 sterlini geçmiyor. Bunun en önemli sebepleri Amerikalıların 4 veya 5 yıldızlı otellerde konaklamayı tercih edip, İskoçların ucuz otellerde kalmaları. St. Andrews, Gleneagles ve Turnberry gibi uluslararası üne sahip golf sahaları tüm dünyadan golf tutkunlarını çekiyor.
Türkiye'de Golf
Türkiye'de ilk golf kulübü 1895'te Maslak'ta kurulmuştur. Ancak, golfün popüler hale gelmesi son derece yenidir, bu tarihin yaklaşık 100 yıl sonrasına rastlar. 1990'larda belli bir gelir düzeyinin üstündeki kesimin evlerini Istanbul'un biraz dışına taşımasıyla doğayla içiçe olma arayışı ön plana çıkar. 1994'te Klassis Country Club ve hemen akabinde Kemer Country bu ihtiyaçları gidermek amacıyla kurulmuştur. Türkiye'nin güneyi Belek bölgesinin golf merkezi olması da gene 90'lara rastlar. Belli araziler golf turizmi için ayrılmış ve yatırımlar hükümet tarafından desteklenmiştir.
Bugün Alanya'da bulunan dünya standardındaki golf tesisleri yüksek gelirli golf turistlerini ülkemize çekmektedir. Türkiye'de golf oynamanın avantajı dünya kalitesinde bir golf sahasında oynarken uzun kuyruklardan, kalabalıklardan ve kabarık ücretlerden uzak keyifli bir golf deneyimi yaşamaktır. Üstelik çoğu golf resortunun konumu deniz kenarında olduğundan tüm ailenin deniz ve güneşle golf tatillerini birleştirmesine olanak sağlar. Türkiye'deki turizm genelinde küçük bir alan olsa da, golf kalifiye turisti ülkemize çekmek adına parlak bir yatırım olarak değerlendirilmektedir. 1990'larda başlayan golf turizmi 2000'lerde yeni tesislerin uluslararası mimarlarla projelendirilmesiyle artmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.