Takip Et
  • 24 Eylül 2024, Salı 11:49

"Adaletin tecellisi için genel af şart"

Adil Yaşam Derneği üyeleri ve gönüllüleri, Türkiye genelinde AK Parti teşkilatlarını ziyaret ederek adli mahkumlar için genel af taleplerini içeren dosyalar sundu. Mahkum yakınları, Suriye’de ilan edilen genel af ile umutlandıklarını belirterek, Türkiye’de de adli mahkumlar için af çıkarılması gerektiğini savundu.

Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu’nun imzasını taşıyan talep metninde, Türkiye’deki yargıya olan güvenin giderek azaldığı vurgulandı. Çavuşoğlu, özellikle FETÖ’cü hakim ve savcıların kararlarının, yerlerine gelen tecrübesiz yetkililer tarafından devam ettirildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin bu durumu adil yargılanmada yüzde 77 oranında hak ihlali olarak ortaya koyduğunu ifade etti.

"Baronlar Dışarıda, Garibanlar İçeride" Algısı

Mahkum yakınları, adalet sistemindeki eşitsizliklere dikkat çekerek, kamuoyunda oluşan “Baronlar dışarıda, garibanlar içeride” algısının gerçeği yansıttığını belirtti. Çavuşoğlu, uyuşturucu baronu olduğu bilinen Zindaşti’nin ara kararla tahliye edilerek yurt dışına kaçtığını, benzer şekilde kamuoyunun desteğini arkasına alan Kadir Şeker’in en düşük cezayı aldığını, buna karşın medyada yer almayan binlerce masum mahkumun cezaevlerinde çürütüldüğünü dile getirdi.

"Toplum Yargıya Güvenmiyor"

Çavuşoğlu, hasta mahkumların durumu ve cezaevlerindeki kötü koşullara da dikkat çekti. 28 Şubat generalleri ve Hizbullah davası sanıklarının hastalık gerekçesiyle tahliye edildiğini, ancak cezaevlerinde ölümle burun buruna olan binlerce hasta mahkumun hiçbir hakka sahip olmadığını ifade etti. Son olarak Dilan ve Engin Polat olayı ile yargıya olan güvenin tamamen sarsıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu güveni yeniden tesis etmek siyasetçilerin görevidir” dedi.

"Cezaevleri Dolup Taşıyor"

Dernek, cezaevlerinin aşırı doluluk oranı, kötü yemekler ve sağlık hizmetlerine erişim zorlukları gibi sorunlara dikkat çekerek, cezaevlerinde suç işleyen ya da adil yargılanmadığına inanan mahkumlar için ikinci bir şans verilmesi gerektiğini savundu. Çavuşoğlu, “Afganistan, Pakistan ve Suriye’de genel af ilan edilmişken, Türkiye’de de adli mahkumlar için toplumsal barış adına bir af çıkarılması gereklidir” dedi.

Adil Yaşam Derneği, yaklaşık dört yıldır Covid-19 izninde olan mahkumların suç işlemeyerek topluma entegre olduklarını ve bu durumun affa bir referans olarak gösterilmesi gerektiğini belirtti. Dernek, “Suç işledik, bizi affedin demiyoruz. Adil yargılanma yapılmadığı için, Türkiye Yüzyılı Adaletin Yüzyılı kapsamında, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında adli mahkumlara genel af talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (MEHMET AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.