Takip Et
  • 24 Eylül 2024, Salı 13:26

"Esnaf krizin kıskacında, kepenkler iniyor"

SP Bozdoğan İlçe Başkanı Talha Kayaoğulları

Saadet Partisi (SP) Bozdoğan İlçe Başkanı Talha Kayaoğulları, esnafın yaşadığı ekonomik krizin boyutlarını rakamlarla ortaya koyarak, iş dünyasındaki derinleşen krizi gündeme taşıdı. Başkan Kayaoğulları, "Esnaf krizin kıskacında, kepenkler iniyor" dedi.

SP Bozdoğan İlçe Başkanı Talha Kayaoğulları, bu yılın ilk 8 ayında binlerce firmanın kapandığını ve esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını vurguladı.

"28 BİN FİRMA KAPANDI, 57 BİN ESNAF KEPENK İNDİRDİ"

Kayaoğulları, 2024 yılının ilk 8 ayında kapanan firma sayısının 28 bin 172’ye ulaştığını, aynı dönemde kepenk indiren esnaf sayısının ise 57 bini geçtiğini belirtti. İş dünyasında yaşanan bu krizin, işletme türlerine göre farklı yansımaları olduğunu ifade etti.

“KURULAN ŞİRKET SAYISINDA DÜŞÜŞ”

2024’ün ilk 8 ayında kurulan şirket sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 azaldığına dikkat çeken Kayaoğulları, bu durumun ekonomik krizin işletmeler üzerindeki etkisinin derinleştiğini gösterdiğini söyledi.

Aynı dönemde kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısının yüzde 28,6, kurulan kooperatif sayısının ise yüzde 13,2 oranında düştüğünü belirten Kayaoğulları, özellikle kooperatiflerde yaşanan azalışın ekonomik güven kaybını yansıttığını ifade etti.

“AĞUSTOS'TA 6.530 ESNAF KEPENK İNDİRDİ”

Kapanan şirket sayısında yüzde 25,4, kapanan kooperatif sayısında ise yüzde 5,2 artış olduğunu vurgulayan Kayaoğulları, bu yılın ilk 8 ayında gerçek kişi ticari işletme kapanışlarının ise yüzde 36,1 oranında azaldığını söyledi. TESK verilerine göre sadece Ağustos 2024’te 6 bin 530 esnafın kepenk indirdiğini belirten Başkan Talha Kayaoğulları, bu durumun esnafın krizin en büyük mağduru olduğunun açık bir göstergesi olduğunu ifade etti. Kayaoğulları, ekonomik krizin derinleşmeye devam etmesi halinde esnafın ve işletmelerin ayakta kalmakta daha da zorlanacağını belirterek, hükümete bu konuda acil önlemler alma çağrısında bulundu. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.