Takip Et
  • 7 Ekim 2024, Pazartesi 11:17

Üreticiye her yıl 14 milyon lira ek gelir

DCIM\100MEDIA\DJI_0060.JPG

Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı Kuzuköy’de, Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen sulama projesi, bölgedeki tarımsal verimliliği artıracak önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Modern sulama sistemleri ve sürdürülebilir su yönetimi kapsamında inşası devam eden Kuzuköy Barajı ve Sulaması, tamamlandığında bölgedeki tarım arazilerine can suyu olacak. Proje, üreticilere her yıl 14 milyon lira ek gelir sağlayacak.

GÜVELİ BARAJI SONRASI KUZUKÖY PROJESİ

DSİ, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırarak, üreticilerin daha az maliyetle daha fazla ürün elde etmesine olanak tanımak amacıyla yoğun bir çalışma yürütüyor. Manisa'nın Demirci ilçesinde, Güveli Barajı Sulama projesinin son aşamaya geldiği bu dönemde, bölge çiftçileri için bir müjde de Kuzuköy Barajı’ndan geldi. İnşaatı hızla devam eden sulama şebekesi Kasım ayı içinde tamamlanacak ve 2024 yılı itibarıyla 1650 dekar arazi modern sulama sistemi ile buluşturulacak. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kuzuköy Barajı Sulaması’nın tamamlanmasıyla bölgedeki üreticilerin her yıl ortalama 14 milyon lira ek gelir elde edeceğini açıkladı.

9200 METRELİK BORU DÖŞENDİ

Projeye dair detayları paylaşan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kuzuköy Barajı Sulaması’nda son aşamaya gelindiğini belirtti. 9200 metrelik boru hattının döşendiğini ifade eden Balta, "Kasım ayı içerisinde sanat yapıları ve mekanik imalatların tamamlanmasının ardından test sürecine başlayacağız. 2025 yaz sulama sezonunda 1650 dekar araziyi borulu, basınçlı modern sistem ile sulamayı hedefliyoruz" dedi.

BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Kuzuköy Barajı ve Sulaması, sadece sulama maliyetlerini düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda ürün çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak. DSİ’nin 2024 yılı performans hedefleri arasında yer alan proje, yeraltı suyu kullanımını da azaltarak çevresel sürdürülebilirliği destekleyecek. Mehmet Akif Balta, projenin tamamlanmasıyla birlikte üreticilerin sulama maliyetlerinin düşeceğini ve ürün çeşitliliğinin artacağını belirtti. "Üreticilerimiz 2024 yılı rakamlarıyla her sene ortalama 14 milyon lira daha fazla kazanacak" diye ekledi.

KUZUKÖY BARAJI’NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Temelden yüksekliği 39 metre olan ve kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen Kuzuköy Barajı, bölgedeki su ihtiyacını karşılayacak önemli bir kaynak olacak. 2017 yılında inşasına başlanan baraj, 2021 yılı sonunda su tutmaya başladı ve 870 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip. Yaklaşık 190 bin metreküp dolgu yapılan baraj, tarımsal faaliyetlerde kullanılacak suyun sürdürülebilir bir şekilde sağlanmasına yönelik stratejik bir yatırım olarak görülüyor.

Kuzuköy Barajı, sadece bölge çiftçilerinin ekonomik kazancını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda yeraltı su kaynaklarının korunmasına da yardımcı olacak. DSİ’nin sulama projeleriyle bölgedeki tarımsal verimliliğin artması, Türkiye genelindeki modern sulama stratejilerinin başarıyla uygulandığını gösteriyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Kuzuköy’de tarım daha verimli ve karlı hale gelecek. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.