Anksiyete son yıllarda daha sık duymaya başladığımız psikolojik rahatsızlıkların başında gelmektedir. Diğer adıyla kaygı bozukluğu olan anksiyeteye sahip kişilerde sürekli bir endişe hali ve geçmiş veya gelecekle ilgili yoğun bir kaygılanma söz konusudur. Günlük hayatımızda elbette kaygı duyacak durumlar yaşayabiliriz ancak anksiyetede yaşanan sürekli ve yoğun kaygı durumu kişinin gündelik yaşamını ve kişilerarası ilişkilerini etkileyebilmektedir. Çoğu zaman anskiyetede tetikleyici bir stres faktörü olabilir. Anksiyetede çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme ve mide ağrıları karakteristik semptomlardır. Kişi somut bir nedene dayandıramadığı bir huzursuzluk ve gerginlik hissedebilir.
Peki anksiyete uyku kalitemizi nasıl etkiler?
Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin sağlıklı gece uykusu konusunda problem yaşadıkları bilinmektedir. Bu problemler bazen uykuya geçişte zorluk bazen de uykudan sık sık uyanma olarak baş gösterebilir. Kimi zaman kalitesiz uykunun anksiyeteye neden olduğu kimi zaman da anksiyetenin uykusuzluğa neden olduğuna da bir parantez açmak gerekir.
Çok yoğun bir günün ardından gece uyumak için yattığınızda beyninizi birçok düşünce sardığı olmuştur. Beden uyumak için can atarken siz anksiyetenin size hediyesi düşüncelerinizle baş etmeye çalışırsınız. Gün içinde yaşadığınız olumsuzlukları ertelemek üzerinde düşünmemek belki de anksiyetenin gece baş göstermesine neden olabilir. Kalitesiz bir gece uykusu ertesi gün size konsantrasyon bozukluğu ve gerginlik olarak geri dönebilir. Peki bu döngü nasıl kırılır? Gece anksiyetesiyle baş etmek için birçok yol vardır. Ancak bir uzman yardımı almak en işlevsel çözüm yoludur.
Uyku anksiyetesiyle baş etmek için öncelikle bir gece rutini oluşturmaya çalışabilirsiniz. Yatağa gitmeden önce gevşemenize yardımcı olacak eğlenceli bir film izleme, kitap okuma ya da meditasyon gibi aktivetelere başvurulabilir. Kafein tüketimini uykudan 2-3 saat öncesinde sonlandırmak da rahat bir uyku için faydalı olacaktır. Havadar ve saat, televizyon gibi dikkat dağıtıcıların olmadığı bir oda uyku için en ideal olandır. Ve elbette sağlıklı beslenme. Gece geç saatlerde yenilen ağır ve yağlı yemeklerin uyku kalitenize iyi gelmeyeceği aşikardır.Gece uyumanıza engel olan ve tekrar edip duran düşünceler için bir düşünme zamanı belirleyin. Yani onları yok saymak yerine o konuyu düşünmek için gün içinde bir zaman dilimi belirleyin. Ve en önemlisi gündelik yaşam kalitenizi etkileyen gece anksiyetesi için bir uzmandan yardım alın.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.